Tibet – De Chinese autoriteiten hebben de namen vrijgegeven van de twee jonge Tibetanen die zich zondag in Lhasa, de historische hoofdstad van Tibet, in brand staken. Volgens het Chinese persbureau Xinhua gaat het om Dargye uit Ngaba in Cichuan en Tobgye Tseten uit Labrang, het Tibetaanse gebied van Amdo. Een van de mannen is gestorven, de ander ligt in een ziekenhuis. Ze zouden hun daad gepleegd hebben uit verzet tegen de Chinese overheersing van Tibet, buiten een van de heiligdommen in het land, de Jokhang tempel.
Het is volgens the International Campaign for Tibet (ICT) in Amsterdam de eerste zelfverbranding in Lhasa. De Tibetaanse nieuwsdienst van Voice of America meldde volgens ICT dat de twee Tibetanen, die tegelijk zichzelf verbrand hebben, in een restaurant in Lhasa werkten.
De zelfverbrandingen vond plaats tijdens Saga Dawa, een belangrijke religieuze periode voor Tibetaanse boeddhisten, waarin de geboorte, verlichting en dood van de Boeddha herdacht wordt. Ze zijn de eerste in Lhasa, waar Chinese ordehandhaving volgens ICT zeer streng is sinds maart 2008, toen protesten over heel Tibet plaatsvonden. De officiële media berichtten gisteren dat het Public Security Bureau van Lhasa een speciale eenheid in het leven heeft geroepen om de zaak te onderzoeken.
De verhoogde militaire aanwezigheid in Lhasa, waaronder een zichtbare militaire aanwezigheid op straat, is sinds 2008 gepaard gegaan met een intensieve ‘politieke heropvoeding campagne’ die zich ten doel stelt om de loyaliteit aan de Dalai Lama aan te vallen en de trouw aan de Chinese Communistische Partij af te dwingen. De officiële krant ‘Tibet Daily’ waarschuwde Tibetanen op 24 mei, dat herdenking van Saga Dawa deze week zou worden beschouwd als een “ernstige schending” van “politieke discipline en stabiliteit.”
ICT noemt als voorbeeld van de interventie van de Chinese staat in het dagelijkse religieuze leven, dat ambtenaren van de Chinese overheid of de Communistische Partij sinds 4 januari van dit jaar permanent in kloosters gestationeerd zijn. Dit nieuwe beleid, aangekondigd door de secretaris van Communistische Partij van de Tibetaanse Autonome Regio, Chen Quangguo, werd door de officiële media omschreven als “cruciaal voor het nemen van het initiatief in de strijd tegen separatisme”, waarbij het doel is om “ervoor te zorgen dat monniken en nonnen niet deelnemen aan activiteiten die het moederland opsplitsen en de sociale orde verstoren.”
Met dezelfde doelstelling, maar dan gericht op gewone mensen, maakten de officiële media volgens ICT vervolgens bekend, dat meer dan 20.000 kaderleden en 5.000 teams door de Chinese overheid waren geselecteerd om permanent te verblijven in verschillende buurtschappen van de Tibetaanse Autonome Regio, terwijl andere kaderleden van de Communistische Partij worden uitgezonden naar afgelegen landelijke gebieden (Tibet Daily, 11 maart 2012).
Een verdere aanwijzing dat de Chinese regering in Lhasa en de Tibetaanse Autonome Regio een systematische campagne voert, zijn de honderden Tibetanen uit Lhasa, die in januari 2012 zijn vastgezet bij hun terugkeer van een belangrijke religieus onderricht van de Dalai Lama in India en zijn onderworpen aan een ‘heropvoeding’. Deze detenties, op deze schaal niet eerder vertoond na een Dalai Lama onderricht in India, zijn mogelijk de aanleiding geweest voor de Chinese bezorgdheid voor een verspreiding in onrust als gevolg van de reeks zelfverbrandingen en protesten in Oost-Tibet, zegt de ICT.
“De dagelijkse omstandigheden van onderdrukking die Tibetanen ondergaan zullen moeten veranderen, als wij kunnen hopen op een einde aan de protesten in Tibet. Om deze reden hernieuwen we onze oproep aan de Chinese regering om terug te treden van haar destructieve pad, om de universele rechten en waardigheid van het Tibetaanse volk te respecteren, en om de Dalai Lama of zijn vertegenwoordigers te betrekken in een dialoog over echte autonomie voor Tibetanen binnen de Volksrepubliek China. Wij betreuren het verlies van alle Tibetanen, die ervoor gekozen hebben om door zelfverbranding te protesteren tegen de ondraaglijke omstandigheden van het Chinese wanbeleid, en we bidden voor hun families en een toekomst Tibet waar vrede en gerechtigheid zegevieren”, aldus Tsering Jampa, voorzitter van International Campaign for Tibet – Europe.
Bron: ICT www.savetibet.nl