Wat krijgen we allemaal door de strot geduwd door de farmaceutische industrie? Vanavond bij de boeddhistische radio te gast bij Bettine Vriesekoop zijn de kritische huisarts Jos van Bemmel uit Amersfoort en wetenschapsjournalist Hans van Maanen.
Artsenbezoekers, snoepreisjes en dik betaalde lezingen: huisarts Jos van Bemmel kent alle trucjes van de farmaceutische industrie om artsen te paaien. Pillen voorschrijven, het liefst zo veel mogelijk, daar gaat het de medicijnfabrikanten om. En vooral ook dure pillen, want als gevolg van exclusieve patenten kunnen producenten torenhoge prijzen vragen.
Van Bemmel heeft er genoeg van en ageert al jaren tegen die steeds machtiger wordende farmaceutische industrie. Jaarlijks wordt er in Nederland € 5,5 miljard aan (vaak onnodige dure) medicijnen uitgegeven. Als de kosten met 40% omlaag zouden gaan, zou van de besparing de gehele huisartsenzorg (€ 2,2 miljard) betaald kunnen worden.
In OBA Live vertelt Van Bemmel (die ook columnist bij Medisch Contact is) over zijn eigen ervaringen met de farmaceutische industrie. Maar ook over marktwerking in de zorg, de toenemende macht van de zorgverzekeraars en de gevolgen voor de dagelijkse huisartsenpraktijk. Want de mens, om wie alles zou moeten draaien, is helaas steeds minder in beeld.
Hans van Maanen
Medisch onderzoek kan aan alle kanten gemanipuleerd worden. Daarom moeten we met een gezonde dosis scepsis naar nieuwe gezondheidsclaims kijken, betoogt wetenschapsjournalist Hans van Maanen. De farmaceutische industrie heeft een groot financieel belang bij de publicaties van onderzoeken, want alleen positieve resultaten verkopen pillen. Het gevolg is dat ze met voorbarige conclusies komen, negatieve uitkomsten verbergen en de maatschappij op hoge kosten jagen.
In de vijftien jaar dat hij werkzaam is geweest als wetenschapsredacteur bij Het Parool en de Volkskrant, heeft Van Maanen telkens vraagtekens geplaatst bij zwakke redeneringen, slechte onderzoeken en voorbarige conclusies. In zijn boeken als ‘Broddelwetenschap’ en ‘Je reinste wetenschap’ roept hij de lezer op om, net als hij, een kritische blik ten aanzien van getallen aan te nemen.
Bij OBA Live vertelt Van Maanen over hoe de farmaceutische wetenschap medisch onderzoek manipuleert, screeningsprogramma’s maar zelden effectief zijn en de innovatie van nieuwe medicijnen terugloopt. Ook legt hij uit waarom journalisten kritischer moeten worden en patiënten machteloos staan tegenover de macht van de farmaceutische industrie.