De Japanse boeddhistische leider Daisaku Ikeda, voorzitter van de Soka Gakkai International (SGI) boeddhistische beweging heeft een voorstel gedaan om ‘de ellende op aarde te elimineren’ en de mensen een betere toekomst te geven. De Japanse boeddhistische leider dringt aan op grotere inspanningen om de wereld te verlossen van armoede en een verbod op kernwapens in te stellen in het jaar dat herdacht wordt dat zeventig jaar geleden de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd.
Ikeda is ingenomen met de ambitieuze schaal van de door de Verenigde Naties voorgestelde duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals (SDG), waarin wordt opgeroepen om een eind te maken aan armoede in al zijn vormen en overal. Het is dit jaar ook zeventig jaar geleden dat de VN is opgericht en Ikeda roept op naar de oorspronkelijke waarden van de VN terug te keren en een grotere samenwerking tussen de VN en het maatschappelijk middenveld. Politiek en economie zouden weer een menselijker gezicht moeten krijgen en solidariteit, vriendschap en de zorg voor anderen zou centraal moeten staan om het lijden te overwinnen en vrede te bereiken.
Ikeda doet concrete voorstellen voor de bescherming van de rechten van de ontheemden en anderen die leven buiten hun land van herkomst om economische redenen. Dat kan volgens hem niet zonder de bescherming van de waardigheid en de mensenrechten van al die mensen. Hij pleit voor een regionale samenwerking voor de emancipatie van ontheemden, met name in de regio Azië-Pacific en het Midden-Oosten, voortbouwend op het baanbrekende initiatieven in West-Afrika. Ikeda doet ook een beroep op jongeren om zich in te zetten voor een wereld zonder kernwapens. In september dit jaar wordt in Hiroshima een bijeenkomst georganiseerd waarin jongeren zich daarover uit kunnen spreken.
Bron BNN