Ongelovigen zijn wereldwijd in veel landen het doelwit van haatcampagnes. Dat vermeldt het rapport ‘Freedom of Thought’ van de International Humanist and Ethical Union (IHEU) dat eind vorig jaar verscheen en door het Humanistisch Verbond werd gepresenteerd aan Tweede Kamer en ambassades.
Het Freedom of Thought-rapport wordt jaarlijks gepubliceerd door de International Humanist and Ethical Union (IHEU) en bevat bijdragen van onafhankelijke onderzoekers en IHEU-lidorganisaties over de hele wereld. In eerdere edities van het Freedom of Thought-rapport, dat de positie van ongelovigen per land in kaart brengt, bleek al dat bijna alle landen ongelovigen discrimineren. Gelovigen worden vaak bevoorrecht; de ergste landen weigeren ongelovigen een identiteitskaart, halen kinderen weg bij atheïstische ouders of veroordelen ‘afvalligen’ ter dood.
Haat zaaien
In 2014, zo stelt IHEU vast in dit rapport, komt daarbij dat overheden systematisch haat zaaien en ongelovigen aanvallen, puur omdàt ze geen religieuze overtuiging hebben. Dit is vergelijkbaar met ‘vervolging van etnische of religieuze minderheden’.
Nederland ‘scoort goed’ wat betreft de positie van ongelovigen. De auteurs van het rapport uiten wel zorg over de sociale druk die binnen religieuze groepen kan heersen om afwijkende meningen, afvalligheid, vrouwen- en homorechten af te keuren. Ook constateert het rapport een zekere zelfcensuur in het publieke debat over religie, uit vrees voor geweld.
Helen zegt
wat ik altijd zo jammer vind aan deze onderzoekingen/bevindingen is dat het nu lijkt alsof religie de boosdoener is. En zeker nu kan het weer een argument tegen religie (lees Islam) zijn. Het geeft ook psychologisch gezien een verkeerd beeld. Nu kun je jezelf gemakkelijk in het goede hokje van niet gelovige plaatsen. Ik denk dat niet geloof maar wie macht heeft de norm bepaalt. Macht is iets van ons allemaal en laat scherper zien waar ons menselijk probleem ligt.
M.R.Biesheuvel zegt
Wat ik nu zo jammer vind is dit soort wegkijken. Het is niet zo dat “religgion is the root of all evil”. Maar aan de andere kant is veel haat tegen ongelovigen wel degelijk religieus geïnspireerd, dikwijls met de “heilige” teksten in de hand. Dus religion is not the root of all evil, but it isn’t innocent…
Anne zegt
En omwille van deze laten we niet op de tenen van religie staan houding hebben atheïsten zelf in eigen land minder rechten.
Nic Schrijver zegt
Interessant uitgangspunt.
Bewust en onbewust hebben allerlei factoren invloed op ons en dus macht.
Sociaal zoals vrienden,familie,ouders.
Cultureel, cultuur zal onbewust je normen en waarden inslijpen.
De macht van je eigen aandacht en wat je doet met wat je waarneemt etc.
Kees Moerbeek zegt
Interessant deze berichten, omdat boeddhisten door de eeuwen heen en nog steeds verketterd worden als pseudo-christenen (-katholieken) door toedoen van de duivel, verketterd worden als afgodaanbidders, als nihilisten, egoïsten en passievelingen (ach ja karma) als het om sociale rechtvaardigheid gaat.
Om serieus genomen te worden willen boeddhistische organisaties graag opgenomen worden in (advies)clubs en belangenorganisaties van RK, Protestantse kerkorganisaties, Jodendom en van de Islam.
Er is een bezwaar tegen het aanschurken tegen de (staats)macht en gevestigde belangen van de wereldreligies. Boeddhisten hebben net zoveel of meer gemeen met humanisten, agnosten, atheïsten en ongelovigen. Maar in dat gezelschap lijkt een BUN zich niet graag te begeven. Hopelijk vergis ik me.
Hoe komt dat toch?