Onder druk van de Chinese overheid heeft de Nepalese regering besloten geen reisdocumenten meer te verstrekken aan Tibetaanse vluchtelingen die via Nepal naar India willen reizen. Daar huist de Tibetaanse regering in ballingschap en is de residentie van de Dalai Lama. De beslissing van de regering wordt door betrokkenen en mensenrechtengroepen een ‘uitverkoopactie in naam van de economie’ genoemd.
De Nepalese regering heeft besloten zelfs de status van vluchteling aan Tibetanen, die via China het land binnen komen, te onthouden. Kathmandu is al decennia de traditionele corridor naar Dharamsala, India. Shes Narayan Poudel, hoofd van de nationale commissie voor de coördinatie van vluchtelingen in Nepal, bevestigt de beslissing. ‘We hebben besloten om niet langer identiteitskaarten aan Tibetaanse vluchtelingen te verstrekken. Als we ze als zodanig erkennen worden we geconfronteerd met nieuwe immigratiegolven. Daar hebben we geen opvang voor.’ Zonder officiële status is het vluchtelingen in Nepal niet toegestaan zich te verplaatsen en is er voor hen veel minder werk. Er zijn ongeveer twintigduizend Tibetanen in het land, verspreid over eenentwintig centra.
Een anonieme regeringsbron zegt dat de Chinese overheid veel druk op de Nepalese regering heeft uitgeoefend om te stoppen met het verstrekken van documenten. Volgens de leiding in Peking zijn deze mensen geen politieke vluchtelingen, omdat er geen religieuze of etnische onderdrukking in Tibet zou zijn. China wil ook dat Nepal overgaat tot uitzetting van asielaanvragers.
Volgens verschillende mensenrechtenactivisten is de kwestie puur economisch.. Kathmandu wil India en China niet irriteren nu deze landen meer met elkaar gaan samenwerken op handelsgebied.
Mensenrechtenactivist Subidh Pykurel zegt dat de regering de rechten van allen die bescherming zoeken moet respecteren. Zonder documenten leven de vluchtelingen onder een soort van huisarrest en dat is volgens hem niet goed. Universitair docent Kapil Shresth voegt toe dat de ergste situatie die is van ouders met papieren, die kinderen zonder papieren hebben. ‘Wij kunnen het internationaal recht niet negeren, de regering moet dit besluit heroverwegen.’
Bron Asianews. Foto’s Bianca Visser.