Er is geen oosterse wijsheid
Er is geen westerse wijsheid
Er is alleen maar wijsheid
Op vrijdag 3 oktober 2014 is boeddhistisch monnik en stress-expert Henry Teitelbaum (Bhante Jutindriya) te gast in het boeddhistisch centrum Ehipassiko in Antwerpen. Hij geeft een dhammatalk met als titel ‘Mijn pad van oost naar west’, over zijn leven als monnik in Birma en als trainer in het beheersen van stress in België.
‘En plots ben ik daar. Op de trein, rijdend door de rijstvelden. Weg van alles en iedereen waar ik ook maar enig contact mee had … Niemand spreekt mijn taal, niemand spreekt ook maar Engels. En dan komt het besef: “Hier ben ik nu. Er is niemand om op terug te vallen. It’s all up to me now.”
Op 44-jarige leeftijd ben ik vertrokken naar Myanmar, het vroegere Birma. Om te mediteren. Om lang te mediteren. Om als monnik te leven. Maar wat is dat, als monnik leven? Allerlei ideeën, beelden, veronderstellingen gaan door mijn hoofd. Maar eigenlijk heb ik geen concreet beeld van wat het écht is. Ik weet, theoretisch, dat het leven in een klooster, midden in het tropisch woud in Myanmar, primitief zal zijn. Maar hoe is dat primitieve écht? Ja, daar had ik tot dan toe niet bij stilgestaan.
Er waren twee cultuurschokken in dat jaar. De eerste vond plaats de eerste paar weken van mijn verblijf in het klooster. Andere taal, andere mensen, andere gewoonten, andere cultuur, ander eten, ander klimaat, ander concept van hygiëne en properheid, … Alles lijkt, voelt vreemd aan. ‘Alien’, het Engels woord, verwoordt dit gevoel het best: buitenaards bijna. Zo ver weg van mijn, onze, ‘normale’ beleving van het alledaags leven. En het gemis van de mensen die ik liefheb.
Maar de tweede cultuurschok, die kwam bij het terugkomen in België. En die was véél groter. Véél sterker. En duurde véél langer. De drukte! Het lawaai! De onrust! Alles moet nù nù nù gebeuren! Snèl snèl snèl! Er moet zoveel ! En eigenlijk is die cultuurschok nog niet voorbij. En daar ben ik héél blij om! Dit is het verhaal van deze twee cultuurschokken. Van wat naar de eerste leidde, en van wat, als natuurlijk gevolg, naar de tweede heeft geleid.’
Henry Teitelbaum (1967) is al van jongs af aan geïnteresseerd in de oosterse mindset.
Als kind deed hij aan yoga, jiu jitsu en aikido. Na zijn middelbare school studeerde hij af als restaurant- en traiteurmanager. Hij werkte twintig jaar in de horeca als kelner, manager, maître d’hotel en sommelier in een aantal topzaken in het Antwerpse. Geen tekort aan stress dus! Daar merkte hij dat hij vooral geboeid was door het helpen de gemoederen te bedaren, met mensen van verschillende culturen en interesses om te gaan, en zijn collega’s en werkgevers af en toe tot bezinning te brengen. Van daaruit volgde hij een diepgaande opleiding tot Personal Coach en begon hij als vrije student aan studies Filosofie (UCL Louvain-La-Neuve). Tegelijkertijd, vanuit een wens naar verdieping en rust, beoefende hij meditatie, Tai Ch’i, Ch’i Gong, Iyengar Yoga en Pilates. Henry reisde de hele wereld rond om bij hoogwaardige en gevorderde leermeesters in de leer te gaan; in de VS, Engeland, Duitsland en Nederland. In 2011-2012 nam hij een sabbatjaar, en ging mediteren en boeddhistische psychologie studeren in Myanmar (Birma) en Australië.
Henri studeerde daarna af als mindfulnesstrainer in 2013 bij IAM en is in opleiding als pilatestrainer. Hij heeft een zelfstandige praktijk in stressbeheer, personal coaching, mindfulness en mindful movement. Het is de intentie van Teitelbaum om klaarheid en mentale rust te bevorderen, zowel bij particulieren als bij bedrijfsleiders, zodat het leven iets minder stressvol wordt. Hij zegt dat te doen vanuit een kern van innerlijke rust, diepgang, een zachte en humoristische aanpak, en ten allen tijde radicale eerlijkheid.
Vrijdag 3 okt 2014 van 20 tot 21.30 uur, Korte Altaarstraat 19, 2018 Antwerpen