Vanmorgen is het Friese Goutum het lichaam van de zaterdag overleden Lama Gawang Rinpoche gecremeerd. De plechtigheid werd bijgewoond door tegen de tweehonderd gasten, onder wie lama’s uit Duitsland, Frankrijk en België. De leiding van het crematorium heeft er alles aan gedaan om de plechtigheid volgens de Tibetaans boeddhistische traditie te laten verlopen.
De plechtigheid begon vanmorgen al vroeg in en rond de tempel van het boeddhistisch centrum Karma Deleg Chö Phel Ling in Hantum, waar het lichaam van Lama Gawang Rinpoche zich bevond. Om vijf uur werd een puja gehouden die een goed uur duurde. Daarna werd de kist met het lichaam van de Lama rond het tempelcomplex gedragen en vertrok de stoet naar het crematorium in Goutum.
In de zaal van het crematorium spraken onder andere Gaula Shehadeh, voorzitter van Karma Deleg Chö Phel Ling, de burgemeester van Dongeradeel Marga Waanders en de voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland Michael Ritman. In het Sanskriet werd de Hartsoetra gereciteerd en verdiensten opgedragen.
Lama Gawang (86) was een vooraanstaand spiritueel leider. Hij vertegenwoordigde in Nederland Zijne Heiligheid de Karmapa, één van de hoogste geestelijken binnen het Tibetaans Boeddhisme.
Lama Gawang verkeerde na zijn overlijden, ruim twee dagen lang, in wat in het Tibetaans boeddhisme een Thukdam meditatie wordt genoemd. Twee andere lama’s controleerden dagelijks deze staat bij de Lama. Thukdam, in de praktijk van het tantrisch Tibetaans boeddhisme, wordt uitgelegd als een fase waarin een zeer geleerd lama of beoefenaar door een jarenlange praktijk van meditatie in de fase na zijn overlijden in staat is om te mediteren over de ‘helder licht fase’, een ultiem proces van innerlijke ontbinding van de vijf elementen en bewustzijn. De beoefenaars zijn, terwijl ze in die meditatie verblijven, in staat om de ontledingen van hun lichaam en eigen lichaamswarmte te bepalen. Er zijn gevallen bekend waarin geshes achttien dagen in zo’n toestand verbleven.
Na het constateren van het beëindigen van deze meditatie door Lama Gawang is op aanwijzing van de twee lama’s Ngawang en Yonten een traditionele Thukdamkist gemaakt waarin de Lama zittend is gecremeerd.
Lama Gawang stond bekend als bruggenbouwer die goede contacten onderhield met veel maatschappelijke organisaties, zoals kerken, gemeenten, scholen enz. Zijn boodschap was eenvoudig: probeer steeds weer het goede en het juiste te doen vanuit mededogen met alle levende wezens. Lama Gawang benadrukte het belang van de religie die men van huis uit meekrijgt en vooral van het toepassen ervan in het dagelijks leven.
Lama Gawang werd geboren in Oost-Tibet, in zijn kinderjaren trad hij toe in het klooster alwaar hij leerde mediteren. In 1959 vluchtte Lama Gawang naar India waar hij vele jaren in een grot heeft gemediteerd. In de zeventiger jaren is Lama Gawang op verzoek van Z.H. de Karmapa naar Nederland gezonden om tegemoet te komen aan de groeiende belangstelling voor het Boeddhisme.
Lama Gawang vestigde zich aanvankelijk in Utrecht en Lelystad. Uiteindelijk besloot hij naar Friesland te gaan om daar eigenhandig een retraitecentrum te bouwen bij Hantum, op een stukje grond dat aan de organisatie geschonken was. Het is een plek geworden voor bezinning en rust, toegankelijk voor iedereen ongeacht geloof of overtuiging.
Foto’s en tekst Boeddhistisch Dagblad.
Op de site van Omroep Friesland wordt in een video ook aandacht besteed aan het overlijden van Gawang Rinpoche (vanaf de dertiende minuut van de uitzending).