De Dalai Lama heeft in een interview aan de Duitse krant Welt am Sonntag gezegd dat hij de laatste Tibetaanse geestelijke leider is, en dat daarmee een eeuwenoude religieuze traditie zal eindigen. Zijn opmerkingen in het interview waren nog explicieter dan een vorige waarin hij zei dat (het instituut van) de Dalai Lama zijn doel heeft gediend. Inmiddels heeft de officiële woordvoerder van de Dalai Lama gezegd dat deze quote uit een veel breder antwoord van de Dalai Lama is gedistilleerd en dat deze tot verwarring en verdriet heeft geleid onder Tibetanen.
In het interview van afgelopen zondag zegt hij onder meer: ‘We hebben bijna vijf eeuwen lang een Dalai Lama gehad. De veertiende Dalai Lama is nu zeer populair. Laten we (deze traditie) voltooien met een populaire Dalai Lama.’ Om lachend toe te voegen dat ‘als er een zwakke Dalai Lama komt dat een schande zal zijn.’ Het Tibetaans boeddhisme is volgens de Dalai Lama niet afhankelijk van één enkel individu. ‘We hebben een zeer goede organisatiestructuur met hoogopgeleide monniken en geleerden.’
De Dalai Lama, winnaar van de Nobelprijs voor de vrede in 2011, stootte enkele jaren geleden al zijn politieke taken af. Maar hij is nog steeds de meest uitgesproken en krachtige leider voor de Tibetanen in ballingschap als in Tibet zelf. De interviewer van Welt am Sonntag vroeg de geestelijk leider hoe lang hij nog zijn taken kan uitvoeren. De Dalai Lama (79): ‘De artsen zeggen dat ik wel honderd jaar oud kan worden. Maar in mijn dromen zal ik sterven op de leeftijd van 113 jaar.’ Op de vraag of hij mogelijk ooit kan terugkeren naar Tibet, zei hij: ‘Ja, ik ben daar zeker van. China kan zich niet langer isoleren maar moet voldoen aan de wereldwijde trend naar een democratische samenleving.’
In een reactie van negen september meldt de officiële woordvoerder van de Dalai Lama in India, Ganden Phodrang, in een bericht van VOA Tibet, dat de quote waarin de Dalai Lama zegt dat hij de laatste Dalai Lama zal zijn, onvolledig is en een opmerking is uit een veel langer en vollediger antwoord op een vraag over reïncarnatie, waarin de Dalai Lama verklaarde dat de uiteindelijke beslissing op het doorgaan of stoppen van de instelling van het instituut van de Dalai Lama bepaald zal worden door het Tibetaanse volk.
De standpunt, dat de Tibetanen de ultieme arbiter zijn over het continueren van dat orgaan van de Dalai Lama, is niet nieuw en wordt volgens de woordvoerder al jaren geuit door de Dalai Lama. Wat nog belangrijker is, in de afgelopen jaren heeft de Dalai Lama twee belangrijke factoren met betrekking tot zijn mogelijke reïncarnatie benadrukt: ten eerste dat hij op deze kwestie reageert na nauw en langdurig overleg met hoge Tibetaanse religieuze hoofden. En, als hij zou beslissen om terug te keren als de vijftiende Dalai Lama, het logisch voor hem zou zijn om geboren te worden in een omgeving waarin hij kan blijven werken aan de dingen waarmee hij zijn hele leven al bezig is, en niet in Tibet, onder de huidige voorwaarden.
Bron Al Jazeera en VOA. Update 9 september 18.42 uur.
Pieter zegt
Dit artikel rammelt aan alle kanten.
Jammer hoor.
Nic zegt
Pieter,
Jammer dat je bij je reakties niet ‘op de man mag spelen”.
( Zie art. ‘Stop met die onzinnige ijsemmeractie’
de redactie zegt:
7 september 2014 om 12:35
Het niveau van de reacties daalt. Er wordt op de man gespeeld. Dus ik sluit de reactiemogelijkheid (PvB))
Anders had ik je gevraagd wàt je precies aan het artikel vind rammelen.
Jammer dat het op deze manier niet meer mogelijk is om helderheid te ontwikkelen over zaken.
Een gemiste kans voor open discussie.
Met vriendelijke groet,
de redactie zegt
Er is niks mis met de vraag: “Wat rammelt er aan het artikel?”
En verder heb ik je via mail gevraagd wat je precies bedoelt met deze reactie, Nic.
(PvB)
Nic zegt
Ok.
Ga daar op antwoorden.
Met vriendelijke groet,
Borisboyo zegt
Hoi Nic,
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook een vreemde reactie vind van de redactie, bij het artikel van de IJsemmer. Je mag toch gewoon wel iets vinden of niets vinden over wat iemand schrijft? Of je het daar wel mee eens bent of niet mee eens bent, ik had niet het idee, dat er echt op de man wordt gespeeld? Misschien zie ik iets over het hoofd. Soms in een discussie kunnen de gemoederen wat oververhit raken, maar er zijn geen nare dingen gezegd, of er is ook niet gescholden ofzo. Of mag ik dit niet hier neerzetten omdat het niets met het artikel te maken heeft???
Nic zegt
Dank voor je steun.
Ik heb er ook nog middels email naar tevredenheid contact over gehad.
Ik had ook de indruk dat het wel meeviel. Helaas lijkt het er vooralsnog op dat een persoon hier verantwoordelijk voor is.
Wat kun je doen ?
Alleen aangeven dat je het vond meevallen met ‘op de man spelen’. Misschien dat er volgende keer anders op gereageerd word.
De discussie over ‘op de man spelen’ past bij elke reactie dus die is altijd terecht bij elk artikel lijkt me.
Jammer dat we ons hier met dit soort zaken moeten bezig houden.
Met vriendelijke groet,
lydia zegt
Dit bericht is jammer genoeg zonder het te checken overgenomen door dagblad Trouw en het Boeddhistisch Dagblad. Redactie, hoe klein of groot ook, blijf toch trouw aan de journalistieke principes: Check, check, dubbel-check. Dit soort berichtgeving zorgt voor veel verdriet onder Tibetaans Boeddhisten en Tibetanen.
Zie:
http://www.voatibetanenglish.com/content/article/2443709.html
The offices of Ganden Phodrang, the official institution of His Holiness the Dalai Lama based in Dharamsala, India , have been beseeched with inquiries from media over the last 24 hours, asking for clarification on a report in German newspaper, Welt am Sonntag, which strongly suggested that the present Dalai Lama could be the last one. The report which has been heavily cited in media has alarmed Tibetans around the world who are expressing their shock and sadness on internet platforms.
However an official at Ganden Phodrang told VOA Tibetan that the report in Welt am Sonntag which contained the following quote from the Dalai Lama, “We had a Dalai Lama for almost five centuries. The 14th Dalai Lama now is very popular. Let us then finish with a popular Dalai Lama,” is incomplete and that the quotation was a brief comment from a much longer and fuller response to a question on reincarnation in which the Dalai Lama stated that the ultimate decision on whether the institution of the Dalai Lama should continue or cease to exist would be up to the Tibetan people.
The Dalai Lama’s position that Tibetans should be the ultimate arbiter of whether the institution of the Dalai Lama should continue is not a new one and in fact has been stated many times by the Dalai Lama over several decades. More importantly, in recent years, the Dalai Lama has stressed two important factors regarding his possible reincarnation: Firstly that he would decide on the matter upon close consultation with senior Tibetan religious heads in around 15 years, and that secondly, were he to return as the 15th Dalai Lama, that it would be logical for him to be born in an environment that would allow him to continue working for the things that he had spent his present life doing, and not in a Tibet under present conditions.
Jules Prast zegt
Even een reconstructie:
Nieuwsfeit 1
Zondag 7 september
Interview van de Dalai Lama met de Welt am Sonntag.
Het staat Trouw, het BD en anderen vrij op basis hiervan verslag te doen.
Dit doen ze, op maandag 8 september.
Nieuwsfeit 2
Dinsdag 9 december
Twee dagen na het interview verschijnt een artikel op de website van ‘Voice of America Tibetan’.
Dit stuk citeert een verklaring die een officiële woordvoerder van de Dalai Lama in India zou hebben gegeven.
Vaststelling:
Het is onzin te doen alsof Trouw en het BD in hun verslaggeving rekening hadden kunnen houden met een bericht dat eerst een dag daarna verscheen.
Wat we hier volgens mij zien is dat een leider uitspraken doet in een interview en dat de achterban probeert hier achteraf een draai aan te geven.
Ik weet niet of de officiële woordvoerder van de Dalai Lama bij zijn interviews aanwezig is, hem interrumpeert wanneer hij uitspraken doet die verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd en met de interviewende journalisten checkt of zij de gedane uitspraken hetzelfde opvatten als hij. Dit zou wel horen en de nu ontstane situatie kunnen voorkomen.
Beoordeling:
Als dagelijkse lezer van het internationale nieuws vind ik dat de Dalai Lama zichzelf in de Welt am Sonntag laat kennen als iemand die steeds minder voeling heeft met de wereldpolitieke realiteit. Hij dicht bijv. China’s president Xi Jinping het eigenaarschap toe van de ‘harmonieuze samenleving’, maar dit was toch echt de slogan van zijn voorganger Hu Jintao. Xi Jinping’s propagandaleus is ‘China’s droom’. Ook de karakterisering van de Russische president Poetin is nauwelijks serieus te nemen.
Samenvattend
Met alle respect voor het kennelijke ‘verdriet’ onder de achterban van de Dalai Lama: boeddhisten moeten niet klagen over hun onwelgevallig nieuws en niet de beschuldigende vinger uitsteken naar de boodschappers.
Joop Ha Hoek zegt
Nick, Pieter en Borisboyo. Onderaan de pagina, in de zwarte balk, zie je de tekst: ‘Reageren op de website’, daarin staan onze spelregels ten aanzien van mensen die willen reageren. Je leest daarin dat wij graag zien dat lezers inhoudelijk reageren op onze artikelen. En hun mening onderbouwen. Het BD is geen koffiehuis, waar verbaal maar wat aangerommeld wordt. Wij willen dat onze lezers- en wijzelf ook, wijzer worden van ingezonden meningen. Dat dat op een beschaafde wijze gebeurt en lezers elkaar niet de maat gaan nemen. Richt je op de inhoud van een bericht en deel op een normale -zakelijke- wijze inzichten met elkaar.
En Lydia: Wij kwamen dit bericht tegen in verschillende journalistieke bronnen en hebben ook bronnen vermeld in dit artikel en waren niet op de hoogte van de door jou aangedragen informatie. Wij zullen daar de betrouwbaarheid van onderzoeken en komen zeker op deze kwestie terug.
Joop Ha Hoek zegt
We hebben inmiddels een aanvulling onder het bericht geplaatst.
Borisboyo zegt
Hmmmm, sorry BD, het klinkt allemaal wel een beetje pretentieus, maar blijkbaar ben ik misschien beter thuis, bij een koffiehuis……….
lydia zegt
Als reactie op Jules Prast: een journalist behoort altijd de informatie te checken die in een ander medium wordt gegeven. Woorden kunnen uit hun context worden gehaald of verkeerd worden begrepen. Door het snelle jagen op nieuwtjes wordt het checken van informatie steeds vaker vergeten. Dit komt de kwaliteit van de journalistiek niet ten goede.
Dharmapelgrim zegt
OK… waar gaat het nu om? Als ik het goed begrijp, gaat het om het wel of niet reïncarneren van de persoon die wij kennen als de Dalaï Lama. Misschien is het kortzichtig van me, maar ik heb zo het idee dat de eerste en de laatste die daarover gaat de persoon in kwestie zelf is. Het laatste woord daarover zal m.i. door hemzelf gesproken worden vóór zijn verscheiden, wanneer dat ook zal zijn. Het is “Ik kom terug”, of “ik kom niet terug”. Of is het zo dat als hij zegt “Ik kom niet terug”, het Tibetaanse volk hem uit het Hiernamaals (Bardo, wat ook) kan trekken en kan doen reïncarneren, of hij wil of niet? Lijkt me onaannemelijk. Andere optie: een reïncarnatie aanwijzen die fake is, dus… een zogenaamde 15de DL, want eigenlijk is het hem dan niet. Hoe ook, Het laatste woord lijkt mij hierover nog niet gezegd, want de mogelijkheid om dat uit te spreken blijft bestaan tot hij defintief zwijgt. De onrust onder Tibetanen kan ik mij voorstellen. De onrust onder de Chinese regering ook, want als hij zelf zegt NIET terug te zullen komen, kunnen ze toch moeilijk aankomen met een door hen aangewezen 15e opvolger. En als hij zegt BUITEN de invloedsfeer van China te zullen terugkomen, idem dito. Dus… voorlopig is het allemaal een soort politiek. Denk ik.
Barbara Steadfast Dharma de Zoete zegt
Asjemenou, die vijfhonderd jaar oude vos toch… :)