Lord Neil Davidson, woordvoerder van de Britse Labour Party, heeft deze week in Lhasa, de historische hoofdstad van Tibet, de Chinese bezetter van Tibet gecomplimenteerd met de vorderingen die ze maakt om Tibetanen gelukkig te laten zijn. Over critici van het Chinees regiem inzake Tibet zei hij dat ‘ze zijn geinspireerd door denkbeelden van de Dalai Lama over Tibet’. De Labour Party heeft inmiddels laten weten ‘zeer bezorgd’ te zijn over de situatie in Tibet.
Lord Davidson sprak als genodigde op het door China georganiseerde Fourth Forum on Development of Tibet. Chinese staatsmedia maakten melding van de toespraak van Davidson dat de ‘Chinese overheid een geweldige inspanning heeft gedaan bij het ontwikkelen van Tibet naar de huidige fase, waar mensen gelukkig kunnen wonen.’ Verder beschreef Davidson de economische ontwikkeling van Tibet als opmerkelijk en zegt hij over de critici van het Chinees beleid in China: ‘Veel westerse verslagen zijn geschreven door liefhebbers van de Dalai Lama. En zij kunnen zich ongemakkelijk voelen wanneer hun vermoedens of veronderstellingen en vooroordelen worden aangevochten.’
Op het forum in Lhasa zijn geen westelijke media toegelaten. Chinese staatsmedia rapporteren geen kritiek op het beleid van de autoriteiten in Tibet, dus het is mogelijk dat Lord Davidson ook kwesties zoals de schendingen van de mensenrechten in Tibet heeft aangevoerd.
In het Verenigd Koninkrijk is de (berichtgeving over de) speech van Davidson met veel verbazing ontvangen. Eleanor Byrne-Rosengren, directeur van de mensenrechtenorganisatie Free Tibet in Londen zegt: “We hopen dat de opmerkingen die toegeschreven worden aan Lord Davidson (door de Chinese staatsmedia) afwijken van zijn bijdrage aan dit evenement. De economische ontwikkeling in Tibet is verre van wat het vanuit een autoraam of een pluche vergaderzaal in Lhasa lijkt.”
Tibetanen zijn verre van ‘happy’, zoals blijkt uit een door de Verenigde Naties uitgebracht rapport. Nergens in China lijden zoveel kinderen aan ondervoeding. Tibetanen worden verdrongen door een massale immigratie van Han-Chinezen, en geconfronteerd met de beperkingen op Chinese arbeidsvoorwaarden en de beperkingen van de vrijheid van verkeer voor de Tibetanen. Tibetanen zijn vaak uitgesloten van de meeste van de voordelen van de economische ontwikkeling die heeft plaatsgevonden.
China’s zware investeringen in vervoersinfrastructuur is ontworpen om veiligheidstroepen snel ter plaatse te laten zijn en Tibets natuurlijke hulpbronnen – met inbegrip van koper, goud en lithium – te exporteren naar China. Zegt Free Tibet.
Bron BNN.