De politie heeft vanmorgen een eind gemaakt aan een actie van Greenpeace in de haven van IJmuiden. Actievoerders hielden sinds maandagavond het door Gazprom gecontracteerde boorplatform GSP Saturn aan de kade met onder meer duikers en klimmers. Vijf uur lang wisten de actievoerders stand te houden, maar de politie arresteerde uiteindelijk een nog onbekend aantal actievoerders.
Enkele klimmers zijn uit de pilaren van het platform verwijderd en de duikers hebben bevestigd dat er onder water geen kettingen zijn die het platform de doorgang belemmeren. Daarmee zijn er op dit moment geen obstakels meer voor de GSP Saturn om naar de Pechora Zee te vertrekken en als tweede platform van Gazprom te boren maar olie in het kwetsbare Noordpoolgebied.
Faiza Oulahsen, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace, was afgelopen jaar in de Pechora Zee bij een vreedzaam protest tegen het andere boorplatform van Gazprom. Over de actie van vanavond zegt ze: ‘We blijven campagne voeren tegen bedrijven als Shell en Gazprom die klimaatverandering gebruiken om naar nog meer olie te boren in het kwetsbare Noordpoolgebied. Van Rusland tot Alaska en Rotterdam en IJmuiden, oliebedrijven die onze toekomst op het spel zetten, blijven van ons horen.’ Oulahsen noemt het bovendien een farce dat Rotterdam ooit de pretentie had een duurzame voorloper te zijn. ‘Vorige maand had Rotterdam de discutabele eer de eerste tanker met Noordpoololie te mogen ontvangen. Nu vertrekt de GSP Saturn via Rotterdam naar het Russische Noordpoolgebied. Rotterdam bewijst daarmee een logistieke sleutelrol te spelen in de commerciële exploitatie van het Noordpoolgebied.’
Het Dolginskoye olieveld waar Gazprom het boorplatform wil inzetten, ligt naast het Prirazlomnaya-veld waartegen Greenpeace eerder geweldloos actievoerde. Dertig actievoerders aan boord van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, onder wie de Nederlanders Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, werden hiervoor twee maanden in een Russische cel opgesloten. De Arctic Sunrise ligt nog steeds aan de ketting in Moermansk.
Oulahsen: ‘Het is wrang dat de Noordpool, waar de gevolgen van klimaatverandering het meest zichtbaar zijn, strijdtoneel is van oliebedrijven en overheden om naar nóg meer olie te boren. De bestaande oliereserves kunnen we niet eens voor de helft verbranden als we gevaarlijke klimaatverandering willen tegengaan. Uitsluitend om aandeelhouders en overheden tevreden te stellen, versnellen we daarom de opwarming van de aarde nog een beetje en zetten we een van de meest kwetsbare natuurgebieden op het spel.’