De boeddhistische omroep is morgenavond weer in de ether. Nou ja, ook de ether is aan vergankelijkheid onderhevig en heet tegenwoordig kabel, provider, app of internet. Hoe dan ook, in OBA Live, de radiotalkshow, worden items over psychologie, cultuur, politiek, maatschappij en wetenschap door een boeddhistische bril bekeken en besproken.
De presentatie is als vanouds in handen van Bettine Vriesekoop. Voor deze uitzending is het thema: De strijd van lichaam & geest.
Soldaat Niels Veldhuizen kwam van een missie terug met PTSS, Post Traumatische Stress Stoornis en schreef er een boek over: ‘Oorlog in mijn kop. Erfenis uit Uruzgan’. In OBA Live vertelt hij over zijn thuiskomst en de strijd die hij voerde om de verschrikkingen een plaats te kunnen geven. De aanwezigheid van Nederlandse militairen in Afghanistan werkte bijvoorbeeld seksueel misbruik van kinderen in de hand, zo betoogt hij.
Annemarie Postma is onder meer een fotomodel in een rolstoel, internationaal bestsellerauteur van spirituele boeken en lijstduwer van de Partij voor de Dieren. In haar laatste boek ‘Leven in Acceptatie’ wil zij laten zien welke grote kracht er schuilt in acceptatie. De grootste veranderingen vinden volgens Postma plaats als het idee losgelaten wordt dat er iets veranderd moet worden.
Op Radio 5 en OBA Live om 19.00-20.00 uur. Iedereen is welkom bij OBA Live in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Entrée is gratis, reserveren is (nog) niet nodig.
Een paar uur later zijn de boeddhisten weer in de lucht en krijgen de luisteraars in het programma Hemelsbreed een inkijkje in de bestuurlijke kwaliteiten van voormalig hoofdredacteur en zenboeddhist Dorine Esser en praat Peter Meijwes met de Vlaamse wetenschapper Claire Maes over de kennis over het boeddhisme zoals die in het Westen tot ons kwam en is gevormd.
Claire Maes: Waarom weten we wat we weten over het boeddhisme? Een kritische blik op ons erfgoed van de negentiende-eeuwse Europese studie van het boeddhisme.
In 2005 behaalde Maes aan de Universiteit Gent de graad van Licentiaat in de Oosterse talen en culturen met een verhandeling getiteld “De oprichting van de nonnengemeenschap in het boeddhisme en het Jaïnisme, geplaatst in een historisch kader”. In de zomer van 2005 vertrok zij naar India met een beurs van de Vlaamse Gemeenschap om filosofie te volgen aan de Universiteit van Mysore. In juni 2007 behaalde Maes aan deze instelling een master in de filosofie. Sinds oktober 2008 werkt zij aan de Universiteit Gent als onderzoeker van het FWO-Vlaanderen.
In de boeddhistische vinaya-teksten worden alle regels van het monastieke leven in detail beschreven, inclusief de reden van het ontstaan van deze regels. Het is duidelijk dat vele monnikenredacteuren aan deze teksten hebben gewerkt. De monniken schreven echter alle regels toe aan de historische Boeddha zelf, en trachtten in hun redactie een aaneensluitend verhaal te creëren waarin de Boeddha bij elke beslissing een leidinggevende rol speelt. In de vinaya-teksten is er nauwelijks melding van regels of ideeën die niet vanuit het boeddhisme zouden zijn gegroeid. Wel vermelden de monniken vaak ‘de anderen’, niet-boeddhisten die het bij het foute eind hebben. Zo ontstond er een krachtig traditioneel verhaal aangaande de ontwikkeling van de pijlers van het boeddhisme, de boeddhistische kloosters. Maes: ‘Het is dit verhaal dat we willen ontleden en aldus ‘deconstrueren’ met als doel na te gaan hoe de boeddhistische structuur en regelgeving tot stand kwamen en zich ontwikkelden, waarbij we focussen op de rol die ‘de anderen’ spelen in dit proces. Dit onderzoek bestudeert in het bijzonder de historische rol van het Jaïnisme op de ontwikkeling van de boeddhistische monastieke structuur en regelgeving aan de hand van een grondig tekst historisch, filologisch en systematische analyse van de monastieke teksten van het boeddhisme en het Jaïnisme.’
Zenbeoefenaar Dorine Esser is als voormalig hoofdredacteur van Vorm & Leegte (later BoeddhaMagazine), moeder en ervaringsdeskundige als het gaat om leiding geven. In hoeverre kun je je als leidinggevende laten leiden door je eigen boeddhistische principes? Esser was betrokken bij de omslag van Vorm en Leegte, dat door menigeen -afgaande op de titel- als een blad van binnenhuisarchitecten werd gezien, tot BoeddhaMagazine. De oorsprong van het blad gaat terug tot het Kwartaalblad Boeddhisme, uitgegeven door de stichting Vrienden van het boeddhisme.
Uitzenddatum: Woensdag 21 mei 2014 00:00 – 00:30 Radio 5.