Michael Ritman volgt, als de algemene ledenvergadering van de Boeddhistische Unie Nederland (BUN) daar begin juni mee instemt, André Kalden op als voorzitter van de BUN. De kandidatencommissie heeft hem unaniem voorgedragen. Zijn kandidatuur wordt door het voltallige BUN-bestuur gedragen.
Michael Ritman is evenals BUN-bestuurder Daan Meerburg verbonden aan de Rigpa-organisatie. Om te voorkomen dat twee leden uit dezelfde sangha zitting hebben in het bestuur van de BUN, zal Meerburg zijn bestuurszetel op zeven juni -met ingang van november dit jaar- formeel ter beschikking stellen. Hij blijft nog wel namens de BUN een jaar actief met de BZI, die boeddhistische geestelijke verzorging binnen de gevangenissen verzorgt.
Ritman is DNV-gecertificeerd mediator –www.geenruzie.nl- en NMI-registermediator in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in arbeidsmediation, zakelijke conflicten, familiebedrijven, opvolgingsproblematiek en reorganisaties. Zijn ervaring deed hij op in 25 jaar leidinggevende posities in het bedrijfsleven.
Ritman: ‘Ik heb alle mogelijke conflicten in het bedrijfsleven zelf aan den lijve meegemaakt, en ben er sterker door geworden. In de loop der jaren ben ik mij steeds meer gaan verbazen over hoe slecht er met conflicten in het bedrijfsleven om gegaan wordt. Een conflict escaleert al snel langs de lijnen van actie en reactie. Het is mijn ervaring dat mensen wel conflicten willen oplossen maar vastzitten in een patroon waardoor dat niet lukt. Ruzie maakt meer kapot dan je lief is. Dit geldt op het menselijke vlak, maar ook zakelijk gezien is het vele malen voordeliger om conflicten op te lossen dan om ze uit te vechten. Met een deskundige mediator lukt dat.’
Het was Rigpa die hem vanwege zijn bestuurlijke ervaring en boeddhistische achtergrond vroeg zich kandidaat te stellen, vertelt Ritman aan het BD. ‘Rigpa vindt het erg belangrijk dat de BUN er als algemeen aanspreekpunt is, maar ook dat dat niet vrijblijvend is en verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Dus actief bezig zijn. Als bestuurder vind ik het belangrijk dat het boeddhisme op een goede manier in de Nederlandse samenleving kan functioneren en behandeld wordt.’ Ritman beoefent sinds 2004 het boeddhisme bij Rigpa. Het was de eerste boeddhistische sangha waar hij vanuit zijn belangstelling voor het boeddhisme kennis mee maakte en hij is er nooit meer weggegaan, vertelt hij.
Ritman: ‘Het bijzondere van het boeddhisme is dat het vaak niet antwoord op vragen geeft, maar de beoefenaar aanspoort om daar zelf mee aan de slag te gaan. Het is een proces dat niet van buitenaf komt maar vanuit de beoefenaar een visie, inzicht ontwikkelt. Als mens maar ook als mediator heeft het me helderheid opgeleverd, de dingen zien zoals ze zijn. Niet per se het bijzondere eraan maar juist het gewone. Dat is het mooie van het boeddhisme dat al 2500 jaar in ontwikkeling is. Je brengt jezelf altijd mee en hoe ga je daar mee om.’
Michael Ritman is binnen Rigpa coördinator van een team mensen dat zich met de laatste herziening van de tekst van het ‘Tibetaanse boek van leven en sterven’ van Sogyal Rinpoche bezig houdt. Ritman: ‘Toen het boek in een Nederlandse vertaling verscheen bestond Rigpa net vijf jaar en vanuit die achtergrond is het vertaald. We zijn nu twintig jaar verder en de kennis binnen het instituut over het Tibetaans boeddhisme is naargelang toegenomen. Taal verandert maar in de nieuwe uitgave komen ook wijzigingen en aanvullingen.’
Paula de Wijs en Reinier Tilanus blijven langer dan aanvankelijk toegezegd aan. Ze zijn in november 2012 op dringend verzoek van voorzitter André Kalden voor een termijn van twee jaar tot het BUN-bestuur toegetreden. Om stabiel bestuur te waarborgen heeft De Wijs nu toegezegd nog een jaar na de aanstaande ALV vicevoorzitter te willen blijven. Tilanus heeft eveneens toegezegd nog een jaar langer aan te blijven. De BUN zet in op het zoeken naar nieuwe bestuursleden, met name binnen het Westers boeddhisme, de Theravada- en Zentraditie om de bestuurssamenstelling evenwichtig te houden.
De BUN is nog steeds bezig te onderzoeken of zogenoemde ongebondenden lid van de organisatie kunnen worden. Dat vloeit voort uit een advies door de commissie Lotusbloem. Tijdens de komende ALV-vergadering had daartoe een nieuw voorstel tot aanpassing van de statuten en huishoudelijk reglement behandeld zullen worden maar dat is uitgesteld.
Tijdens de vorige ALV is voorgesteld het lidmaatschap in principe open te stellen voor sangha’s. Een werkgroep ging aan de slag om zich over de wenselijkheid van toetreding van zogenoemde ongebondenden te buigen en daarover advies in te winnen en daarna de ALV zou adviseren. De werkgroep heeft nog geen eindverslag ingeleverd, waarop het BUN-bestuur besloten heeft dit onderwerp op een volgende vergadering op de agenda te zetten. Zo lang de keuze niet is gemaakt kan de discussie over statutaire aanpassingen volgens het BUN-bestuur niet meer dan vrijblijvend zijn.
John Willemsens zegt
In een recent onderhoud met de leden van de ‘commissie ongebonden boeddhisten’ van de BUN was mijn voorstel in het kort de omvorming van de BUN in een neutrale organisatie (en plek) ten dienste van iedereen met een daadwerkelijke affiniteit met het boeddhisme, waarvan de eerste leden (en wervers) zouden kunnen zijn de huidige vertegenwoordigers van de sanghas.