Hoort Tibet nu wel of niet bij China? Volgens een oude kaart die bondskanselier Merkel vorig week gaf aan de Chinese president niet.
De geografische kaart die Merkel afgelopen vrijdag bij een diner schonk aan president Xi dateert van 1735. Hij is gemaakt door de Franse cartograaf Jean-Baptiste Bourguignon D’Anville, en uitgebracht door een Duitse uitgever, schrijft het blad Foreign Policy.
Op de kaart staat het geografische hart van China, zonder bijvoorbeeld Tibet en Xinjiang. Taiwan heeft een aparte kleur gekregen.
Bron NOS.
Kees Moerbeek zegt
Op de kaart van Nederland van 1757 staat Noord-Brabant niet en ontbreekt Limburg. Op de kaart van 1801 staat Limburg niet :-)
http://www.atlasderneederlanden.uva.nl/band6.html
Horen Noord-Brabant en Limburg nu wel of niet bij Nederland?
Joop Ha Hoek zegt
Kees Moerbeek was er ook nog niet.
Kees Moerbeek zegt
Dan kunnen we elkaar een hand geven, Joop :-)
Joop Ha Hoek zegt
Van harte, Kees.
Maria L. Yau zegt
Thank you Mrs Chancellor Merkel. It was thoughtful of you gifted this to Xi Jinping. You made a statement and a democratic education towards China!
Vielen dank Frau Bundeskanzlerin Merkel.
Joop Ha Hoek zegt
Let op de handen van de bondskanselier, de mudra Dhyana. Het gebaar van absoluut evenwicht, van meditatie.
Kees Moerbeek zegt
Er is genoeg bekend over de geschiedenis van Tibet om te weten dat Tibet deel uitgemaakt heeft van het Chinese keizerrijk. Over het algemeen konden de Tibetanen hun eigen boontjes doppen binnen dit staatsverband, omdat ze in een buitengebied woonden. Ook was de greep van de keizer niet zo groot als die van de Chinese leiders nu en men was in die tijd tolerant t.o.v. andere geloven en culturen. Tibetaans boeddhisme speelde een belangrijke rol in keizerlijk China. Chinese keizers waren vaak geen Han-Chinezen maar buitenlanders (afkomstig van binnenvallende steppenvolkeren).
In 1724 werd het ingenomen door de Qing-dynastie (Mantsjoe-dynastie), dat heerste over China en Tibet. Tibet werd bestuurd door Tibetaanse regenten. In de tweede helft werd dit keizerrijk verzwakt door Westerse en Japanse interventie (= kolonisatie) en opstanden (o.a. Taiping-opstand). Het keizerrijk verloor de greep op de grensgebieden. In 1911 na de Xinhai-revolutie (een hele serie opstanden), viel het keizerrijk. In 1912 werd de Republiek China uitgeroepen, maar het zou nog lang duren voor het rustig werd. In 1928 werden de warlords verslagen.
In 1913 scheidde Tibet zich af en verklaarde zich (eenzijdig) onafhankelijk en was daarin niet de enige. Chinese troepen e.d. werden het land uitgejaagd.
Dertiende Dalai Lama
http://nl.wikipedia.org/wiki/Thubten_Gyatso
Hans van Willenswaard zegt
Als een soevereine staat (moeilijk te definieren, maar een gemeenschappelijke cultuur, geschiedenis en politieke wil om zelfstandig te zijn, zijn belangrijke elementen) lang of kort deel uitmaakt van een keizerrijk, vervalt daarmee het recht op zelfbeschikking? Is Nederland omdat het onderdeel was van de Spaanse, Franse en Duitse keizerrijken nog steeds Spaans, Frans of Duits? Is Indonesie toch eigenlijk nog Nederlands? Zouden we terug moeten naar de Joego-Slavische eenheidsstaat? Moet Oekraiene ingeleverd worden bij Rusland? En kunnen Europese landen nu maar beter hun soevereiniteit afstaan aan Europa?
Is de communistische partij van China wel een legitieme vertegenwoordiger van eventuele keizerlijke aanspraken op Tibet?
Kees Moerbeek zegt
Ik gaf een historische schets, da’s alles. Een paar feiten.
In de negentiende eeuw ontstond de natiestaat Duitsland doordat allerlei onafhankelijke staten en staatjes zich vrijwillig aaneensloten. Duitsland is niet uniek daarin. Het was bij ons de Franse bezetter die van onze oude Republiek een eenheidsstaat maakte. We konden dat zelf blijkbaar niet.
Tibet was nooit een paradijs op aarde. Het oude Tibetaanse keizerrijk en Tibet van 1913-1950 waren tot stand gekomen door wapengekletter, ook boeddhisten onderling vlogen elkaar naar de keel. Mij is niet bekend dat de bevolking van Tibet ooit iets gevraagd is.
De facto is China de baas in Tibet, net als China de baas over Tibet was tijdens het Mantsjoe-keizerrijk. Legitimiteit heeft daar niks mee te maken.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ngawang_Lobsang_Gyatso
Grenzen komen tot stand door machtspolitiek, zeer zelden gebeurde dat zonder bloedvergieten. Nationalisme is een tamelijk recent politiek verschijnsel dat tot op de dag van vandaag miljoenen mensenlevens eist. Etnische en culturele verschillen, al of niet vermeend en hoe vaag ook, worden aangegrepen om elkaar naar het leven te staan. In ons land wordt sinds een jaar of tien jaar om opportunistische redenen ook de nationalistische trom geroerd. Volgens velen heb je twee soorten Nederlanders, te weten: echte Nederlanders en onechte Nederlanders. Dat is spelen met vuur en het levert alleen maar slachtoffers op.
De Verenigde Staten van Europa ligt in het verschiet. Ooit gaat dat gebeuren, dat we daarmee onze zelfbeschikking verliezen is bangmakerij. Sinds 1500 zuchten we al onder een dictatuur, eerst van onze oude republiek en daarna van ons koninkrijk. Nietwaar? :-)
Elisabeth ter Borg zegt
Nice!
nic zegt
Nice. Dat ligt nu nog in het huidige Frankrijk.
:)
Kees Moerbeek zegt
Dat zeg je nu wel, maar het was Oostenrijks en heeeeel lang geleden Grieks. Als dat maar goed gaat :-)
h.molenaar zegt
De Krim is ook zo iets, waarom zouden de Russen hun grootste marine haven schenken aan de Navo?
Kees Moerbeek zegt
Een interessante vraag, maar de Russen geven geen cadeautjes. De marinebasis werd gehuurd van de Oekraine.
Dat doet de VS ook met zijn militaire bases buiten de VS. Zo’n voorbeeld is de basis op Guantanamo Bay, waar de martelgevangenis is. Guantanamo Bay ligt op Cuba en is formeel Cubaans grondgebied. De VS hebben het in concessie, maar Cuba bestrijdt dat. Dit is te vinden op Wikipedia.
Hans van Willenswaard zegt
“Legitimiteit heeft daar niets mee te maken”. Akelig om dat te zien..
Kees Moerbeek zegt
Het hier en nu is soms akelig. Akeligheid (zoals ‘minder, minder-gebral’) gebeurt vlak onder ons neus, iedere dag weer, niet alleen in Tibet of Birma. En dan? :-(
Tom zegt
Lachen eigenlijk, dat er nog mensen bestaan die denken dat je (een deel van) de aarde kunt “bezitten”. Om te huilen, dat ze die overtuiging zo graag ten uitvoer willen brengen dat het mensenlevens kost. Alles is vergankelijk, zeker “de mens”. “Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen……..”.
Kees Moerbeek zegt
“Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen……..”.
Er zijn mensen, die maar wat blij zijn met hun stukje grond. Daarop kunnen ze voedsel verbouwen en een paar koeien en varkens houden om hun gezin te eten te geven. Mijn lang geleden overleden grootvader, zijn voorouders en broers zijn zo’n voorbeeld. Mijn opa had een gemengd bedrijf vlakbij de Schelde langs de weg naar Antwerpen. Mijn familienaam is van oorsprong de naam van een boerderij in West-Brabant. Zo rond 1750 duikt die naam daar op.
Melk, brood en groenten komen uit de supermarkt. Vroeger kwam melk uit een koe, brood werd van tarwe gemaakt en kwam van het land, mijn oma plukte sperziebonen en alikruken kwamen uit de Schelde. Lachen eigenlijk :-)
https://www.youtube.com/watch?v=F6vSjSUbSS0