Dinsdag 28 januari vindt de negende bijeenkomst van In Vrijheid Verbonden plaats. Tijdens deze bijeenkomst presenteren vertegenwoordigers van het boeddhisme, Hindoeïsme, Jodendom, christendom en Islam hun droom voor Nederland aan H.K.H. prinses Beatrix. Deze presentatie van dromen is een aanvulling op het boek ‘Mijn droom voor het land’ dat de koning ontving bij de aanvaarding van zijn ambt. De presentatie van In Vrijheid Verbonden is om 16.00 uur in het Academiegebouw in Utrecht. De gemeente Utrecht is mede-gastheer van In Vrijheid Verbonden.
De eerste presentatie van In Vrijheid Verbonden vond plaats op 15 december 2005 op initiatief van het Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum Koningin Beatrix in de Dom in Utrecht. De negende presentatie staat in het kader van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden.
In Vrijheid Verbonden is een groep mensen die vanuit verschillende religies en levensbeschouwingen samenwerken. Diverse vertegenwoordigers hebben de handen ineen geslagen om zich gezamenlijk te presenteren en zich samen sterk te maken voor de democratie.
Voorzitter Lalbahadoersing van de stuurgroep In Vrijheid Verbonden: “We willen de rijkdom laten zien van de diverse religieuze en levensbeschouwelijke tradities in Nederland. We hebben respect voor het eigen geluid van een ieder. En we proberen publiek uitdrukking te geven aan gevoelens van waardering.”
Meer over In Vrijheid Verbonden is te vinden via www.invrijheidverbonden.nl.
Kees Moerbeek zegt
“We willen de rijkdom laten zien van de diverse religieuze en levensbeschouwelijke tradities in Nederland. We hebben respect voor het eigen geluid van een ieder. En we proberen publiek uitdrukking te geven aan gevoelens van waardering.”
Hardstikke mooi die rijkdom en dat respect, maar wat is dat waard, hier en nu, voor mensen van vlees en bloed?
Rijkdom aan manieren van onderdrukking, of rijkdom aan manieren om volwaardig mens te zijn en om dat te bevorderen? Sommige geluiden verdienen absoluut geen respect. Historische voorbeelden te over en laten we daar duidelijk over zijn. Dan heb ik het niet over de theorie, maar de praktijk, wat deze praktijk ook is. Daarmee worstelen we in dit goede land al tijden en het lukt ons steeds aardig om eruit te komen.