Het nieuwe kalenderjaar begint met een mooi vooruitzicht. Afgelopen maand werd bekend dat Z.H. Dalai Lama XIV 10, 11 en 12 mei naar Nederland zal komen. Op zondag 11 mei geeft de Dalai Lama boeddhistisch onderricht, gevolgd door een publieke lezing. De volgende dag zal er een symposium over educatie plaatsvinden. Informatie over het programma, locatie en kaartverkoop kunt u verkrijgen via de website www.dalailama2014.nl.
Daarnaast luiden we het nieuwe jaar in met het goede nieuws - al eerder gemeld door het Boeddhistisch Dagblad - dat Nederland sinds enkele weken een boeddhistisch centrum rijker is: Kadam Chöling, op de Zijlweg 286 te Haarlem. Begin vorige maand werd dit centrum van de Tibetaans-‐boeddhistische Gelug-school geopend door de leraar van het centrum, Dagpo Rinpoche. In zijn openingstoespraak verheugde hij zich in de aanwezigheid van vertegenwoordigers van de andere twee Gelugpa-‐centra in Nederland, Maitreya Instituut en Jewel Heart, en riep hij op om in eenheid van samenwerking en goede sfeer met elkaar op te blijven trekken.
Dat streven is ook wat de meer dan veertig boeddhistische organisaties bindt die binnen de BUN verenigd zijn, zo bleek tijdens de algemene ledenvergadering (ALV) van 16 november jl. te Loenen. Een ALV die opnieuw in een prettige sfeer van gezamenlijkheid verliep. Hierbij viel mij de betrokken aandacht op van de vertegenwoordigers van de respectievelijke leden, zowel voor elkaar, als voor de inhoud van de agenda.
Deze vereniging – dit centraal bijeenbrengen -‐ van boeddhistische organisaties is op zichzelf al een activiteit van bijzondere waarde. De BUN biedt niet alleen ruimte en concrete gelegenheid voor contact tussen de diverse soorten boeddhistische scholen die er in Nederland zijn. Ook biedt zij de Nederlandse samenleving een mogelijkheid om boeddhisten in organisatieverband centraal aan te kunnen spreken, en fungeert de BUN als centraal punt waar men de weg naar beoefening van de Boeddha Dharma kan vragen.
Dat laatste gebeurt veelvuldig. Zo had de door de BUN beheerde website Boeddhisme.nl -‐ met daarop onder meer de centrale agenda van boeddhistische activiteiten – afgelopen jaar liefst 40.000 bezoekers, waarvan ca. twintig procent de site meerdere malen per maand bezocht.
Een andere belangrijke functie van de BUN is het laten doorklinken van het boeddhistisch geluid binnen de interreligieuze dialoog in Nederland. Denk daarbij op nationaal niveau aan de zogeheten Prinsjesdagviering, de jaarlijkse interreligieuze bijeenkomst voorafgaand aan het parlementaire jaar, in aanwezigheid van leden van het kabinet en Tweede Kamer. En ook binnen het interreligieus initiatief In Vrijheid Verbonden (IVV) is de BUN vertegenwoordigd.
Op Europees niveau draagt de BUN via lidmaatschap van de Europese Boeddhistische Unie (EBU) bij aan het laten klinken van een op het boeddhisme geïnspireerde stem in de Raad van Europa, alwaar het boeddhisme als enige religie in eenheid vertegenwoordigd is. Los van het voor andere religies vaak verfrissend geluid dat boeddhisten er laten horen, biedt aanwezigheid in de Europese Raad ons de mogelijkheid op te komen voor boeddhisten in Europese landen die minder vrijheid hebben om het boeddhistisch pad te kunnen beoefenen. Die vrijheid is namelijk niet vanzelfsprekend. Met name de boeddhistische Roma’s in Hongarije kunnen deze ondersteuning zeer goed gebruiken, zo bleek tijdens Europees overleg dat ik als vertegenwoordiger van de BUN afgelopen jaar binnen de EBU had. Met ons lidmaatschap van de EBU dragen we bij aan deze ondersteuning en aan de religieuze dialoog op Europees niveau.
De BUN doet dus veel door er eenvoudigweg als vereniging te zijn. Verenigen, samen zijn, samen op wandelen waar dit heilzaam is, en het bevorderen van inbedding van het boeddhisme in de Nederlandse samenleving. Dat is de centrale functie van de BUN, zo stelden de leden op de laatste ALV bij het herijken van onze statuten.
Anno 2014 kunnen we ons als BUN dan ook verheugen in verschillende verworvenheden: we hebben betalende ledenorganisaties een up‐to-date website, een goed functionerend bestuur van vrijwilligers met betaalde secretariële en boekhoudkundige ondersteuning, en een Dharma Advies Raad om te helpen koers te houden. Hierbij is het de intentie van alle betrokkenen, zo blijkt in de verbinding die we met elkaar zijn aangegaan, om onderweg goed te doen. Ik zie er dan ook naar uit om hierin het laatste half jaar van mijn voorzitterschap samen met u op te trekken.
André Kalden, voorzitter van de BUN