De Vietnamese autoriteiten hebben op nieuwjaarsdag Le Cong Cau, hoofd van jeugdvleugel  BYM (Buddhist Youth Movement)  van de Verenigde Boeddhistische Kerk van Vietnam (UBCV) en een actieve coördinator voor de rechten van de mens, op de luchthaven vastgehouden en dertien uur verhoord en daarna onder huisarrest geplaatst. Cau wilde een vliegtuig nemen naar Ho Chi Minh stad om daar de UBCV- leider en activist Thich Quang Do te ontmoeten.

Na zijn aanhouding werd Cau meegenomen naar een politiebureau. Hij wordt beschuldigd van het schenden van verschillende wetten,  zoals anti-regeringspropaganda en het in gevaar brengen van de nationale eenheid, waar straffen op staan van vijftien tot twintig jaar. Cau mag zijn huis niet verlaten, het wordt bewaakt door meer dan twintig politiemensen. In werkelijkheid is hij ‘schuldig’ aan het  onderhouden van betrekkingen met de senior charismatische boeddhistische religieus leider  Thich Quang Do die aan het hoofd van een organisatie staat die door Hanoi onwettig wordt geacht.  Hoewel de UBCV is verboden door de communistische autoriteiten, heeft de BYM een semi-officiële status vanwege haar wijdverbreide sociale, humanitaire en educatieve activiteiten, die worden getolereerd door de regering.

Sinds begin 2012 heeft de regering ten minste 65 activisten aangeklaagd en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Het gaat om bloggers, intellectuelen en religieuze leiders, die daardoor gedwongen werden te stoppen met hun vreedzame activiteiten.  “Le Cong Cau arresteren die  gewoon probeert een oudere monnik te bezoeken is een ernstige schending van het recht op vrijheid van godsdienst,” zegt voorzitter Vo Van Ai van de Vietnamese commissie voor de rechten van de mens. De UBCV wordt niet erkend door de regering en was de belangrijkste boeddhistische organisatie in Zuid en Centraal Vietnam tot 1975, toen de regering al haar activa in beslag nam.

In 1981 is het kerkgenootschap door de staat ontbonden en vervangen door de Vietnamese Boeddhistische Kerk (VBC), die onder controle van de staat staat. Echter, de UBCV heeft nooit de autoriteit van de VBC erkend en is nooit gestopt met het ontwikkelen van zijn eigen religieuze activiteit.  Veel aan de organisatie verbonden monniken zijn gearresteerd sinds de jaren negentig. De hoogste patriarch’ Thich Huyen Quang, die stierf in juli 2008, is vaak bedreigd vanwege zijn oppositie tegen de regering en  bracht lange perioden onder huisarrest door in zijn pagode.

Bron AsiaNews

 

 

 

 

Categorieën: Nieuws, Mensenrechten

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk