De voormalige voorzitter van het Amerikaanse Huis van afgevaardigden Nancy Pelosi is deze week geëerd voor haar levenslange inzet voor Tibet en ontving de ‘Light of Truth Award’ van de International Campaign for Tibet. Tijdens de ceremonie noemde ze het een ‘morele plicht’ om zich uit te spreken tegen China’s mensenrechtenschendingen in Tibet.
‘Als we ons niet uitspreken voor mensenrechten in China vanwege commerciële belangen, verliezen we alle morele autoriteit om ons uit te spreken voor mensenrechten waar dan ook,’ zei Pelosi in haar toespraak. ‘De keuze van de Amerikaanse president Donald Trump voor senator Marco Rubio als minister van Buitenlandse Zaken geeft aan dat zijn komende regering zal doorgaan met tweepartijdige stappen om Beijing onder druk te zetten vanwege de mensenrechtenschendingen in Tibet.’
Voorvechter
Na afloop van een evenement op Capitol Hill, georganiseerd door de International Campaign for Tibet, zei Pelosi dat ze hoopte dat Trump de tweepartijen-traditie van het benoemen van een speciale Amerikaanse coördinator voor Tibet zou voortzetten, een rol die is gemandateerd door de Tibetan Policy Act van 2002.
‘Republikeinen in het Congres hebben dat zeker gesteund, en de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, is een voorvechter geweest op het gebied van mensenrechten in China.’ Zodra Trump is ingehuldigd, moet Rubio de goedkeuring van de Senaat krijgen voordat hij minister van Buitenlandse Zaken kan worden.
Er zijn zeven speciale coördinatoren voor Tibet geweest sinds de rol werd gecreëerd onder de regering van president George W. Bush. Uzra Zeya, de staatssecretaris voor civiele veiligheid, democratie en mensenrechten, vervult deze functie sinds december 2021, toen ze werd benoemd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.
Prioriteit
Ten tijde van haar benoeming schreef Rubio, een Republikeinse senator uit Florida, een brief aan Zeya waarin hij er bij haar op aandrong om prioriteit te geven aan afspraken met de Dalai Lama en het Centraal Tibetaans Bestuur in ballingschap in deze functie, en om ‘toegang te eisen’ tot Tibet.
Zeya vertelde dinsdag tijdens het evenement op Capitol Hill dat ze er trots op was dat het Congres de Resolve Tibet Act had aangenomen, die Peking oproept om weer in gesprek te gaan met de Dalai Lama, terwijl zij de functie bekleedde. Maar ze zei dat er meer moest gebeuren. ‘Totdat er een overeenkomst voor zinvolle autonomie is bereikt, is er werk aan de winkel. Totdat Tibetanen overal hun mensenrechten en fundamentele vrijheden kunnen uitoefenen.’