Op satellietfoto’s is te zien dat China een nieuwe heliport heeft gebouwd in Tibet, vlakbij de grens met India. Volgens experts kan Peking hiermee snel troepen naar afgelegen gebieden sturen in geval van een gewapend conflict met India.
Volgens satellietbeelden en experts op het gebied van geospatiale inlichtingen heeft China snel een heliport gebouwd met een landingsbaan van 600 meter en meerdere hangars in Nyingchi, op slechts 20 kilometer van de betwiste grens met India. Het ligt in de Tibetaanse provincie Zayul, vlakbij de strategisch gevoelige “fishtail sector” van de Indiase deelstaat Arunachal Pradesh. Deze faciliteit zal China waarschijnlijk beter in staat stellen om snel troepen te mobiliseren naar vooruitgeschoven posities en zou zijn grenspatrouilles verbeteren.
Bezorgdheid
De helihaven is de nieuwste toevoeging aan China’s uitgebreide netwerk van militaire installaties in het zuidelijke deel van de Tibetaanse Autonome Regio en onderstreept de bezorgdheid van Peking over de veiligheid in het grensgebied. Het is een vervolg op Pekings gewoonte om modeldorpen te bouwen in de buurt van betwiste gebieden, die dan dienst doen als bewakingsposten.
China en India hebben concurrerende claims op grondgebied langs de betwiste 1.130 kilometer lange grens tussen Tibet en de Indiase deelstaat Arunachal Pradesh. Ze houden zich nog steeds aan de McMahonlinie, een koloniale grens tussen Tibet en Brits India die dateert uit 1914, waarbij China gebieden ten zuiden van de McMahonlinie opeist.
Marteling
Tibet was vroeger een onafhankelijke natie, maar werd bijna 70 jaar geleden met geweld binnengevallen en ingelijfd bij China. Daarna vluchtten de spirituele leider van Tibet, de Dalai Lama, en duizenden van zijn volgelingen in ballingschap in India en andere landen over de hele wereld na een mislukte opstand tegen China in 1959. De Chinese autoriteiten houden de regio stevig in hun greep, beperken de politieke activiteiten van de Tibetanen en de vreedzame uiting van hun culturele en religieuze identiteit en onderwerpen de Tibetanen aan vervolging, marteling, gevangenschap en buitengerechtelijke executies.