De documentaire Ganden: A Joyful Land geeft een unieke blik op het Ganden-klooster, het invloedrijkste klooster in het Tibetaans boeddhisme. Dit klooster, vergelijkbaar met de Vaticaanstad voor Rooms-Katholieken, bood meer dan 500 jaar lang een thuis aan monniken die in eenvoud en tevredenheid leefden. Hier begon ook de afstamming van de Dalai Lama, die zich hier ontwaakte als activist voor wereldvrede. Helaas dwong een Chinese brute invasie de monniken hun heilige thuis te verlaten.
Ganden: A Joyful Land geeft een intiem inkijkje in de levens en herinneringen van de laatste generatie monniken die nog in het Ganden-klooster hebben gewoond en gestudeerd hebben. Na de Tibetaanse opstand en de harde reactie van het Chinese leger vluchtten ze naar India. Zoals een monnik in de documentaire zegt: “We dachten dat we het klooster konden redden als we het verlaten zouden achterlaten.”
Wilskracht
Deze documentaire, geregisseerd door Ngawang Choephel, maker van Tibet in Song, is zowel onthutsend als ontroerend. Het verhaal gaat over vluchtelingen en hun opvang, over compassie met minder bedeelden. De beelden, zowel in zwart-wit als kleur, pakken de kijker van begin tot eind. Uitspraken zoals “Kunnen bommen de lessen van Boeddha vernietigen?” benadrukken de wilskracht en het doorzettingsvermogen van de monniken die in India een nieuw klooster bouwden.
Ngawang Choephel werd geboren in Dawa en vluchtte op jonge leeftijd met zijn familie naar India. Daar specialiseerde hij zich in Tibetaanse muziek en later, in Vermont, in videoproductie. Tijdens het filmen van zijn bekroonde film Tibet in Song werd hij gearresteerd door de Chinese autoriteiten en bracht 6,5 jaar door in een Tibetaanse gevangenis. In 2002 ontving hij de Courage of Conscience Award.
29 september: 10.00 – 13.00 uur, Pathé Rembrandt Utrecht, Oudegracht 73, 3511 AD Utrecht
30 september: 17.00 – 20.00 uur, Pathé Amsterdam-Noord, Buikslotermeerplein 2003, 1025 XL Amsterdam
1 oktober: 17.00 – 20.00 uur, Pathé Buitenhof, Buitenhof 20, 2513 AG Den Haag