De algoritmen van TikTok bevorderen het verhaal van de Chinese regering over hete hangijzers als Tibet, Taiwan en de Oeigoeren, terwijl ze inhoud met kritiek op Beijing onderdrukken, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.
Wanneer gebruikers op TikTok – eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance – zoeken naar termen die gevoelig liggen bij de regerende Chinese Communistische Partij (CCP), zoals “Tibet” en “Taiwan”, tonen de resultaten veel meer inhoud die pro-China is dan inhoud die kritisch is over China, zo ontdekten onderzoekers.
Vergeleken met vergelijkbare zoekopdrachten op Instagram en YouTube, vertoonden de resultaten een uitgesproken pro-Beijing vooroordeel, volgens de studie, getiteld “The CCP’s Digital Charm Offensive,” door het Network Contagion Research Institute, of NCRI, aan de Rutgers University. De bevindingen, “hoewel ze geen definitief bewijs zijn van staatsorkestratie, leveren overtuigend en sterk indirect bewijs van de heimelijke manipulatie van inhoud door TikTok.
Publieke opinie
Het onderzoek bootste de gebruikersritmes van Amerikaanse 16-jarigen na op basis van de nieuw aangemaakte accounts die werden gebruikt om de resultaten van het zoekalgoritme van de drie platforms te testen, aldus het rapport. De bevindingen wijzen op pogingen van de Chinese overheid om de publieke opinie te beïnvloeden – vooral onder jongeren – over mensenrechten en politieke kwesties, aldus experts.
Tibetaanse activisten zeggen dat een dergelijke vooringenomenheid de onderdrukking door China van Tibetanen en zijn pogingen om hun talen en culturen te ondermijnen of uit te roeien, verdoezelt. De voortdurende blootstelling aan de pro-Beijing inhoud van TikTok is “een aanzienlijke bedreiging en zorg”, aldus Lobsang Gyatso Sither, lid van het Tibetaanse parlement in ballingschap en directeur technologie bij het Tibet Action Institute.
Foto Dalai Lama
Dolma Lhamo, een 25-jarige Tibetaanse inwoner van Orissa, India, herinnerde zich een probleem met TikTok in 2019 toen ze een foto van de Dalai Lama en een bericht van waardering op het platform plaatste op zijn verjaardag, maar de post werd geblokkeerd en verscheen niet. Lhamo, die haar TikTok-account ongeveer 10 jaar geleden aanmaakte, toonde zich bezorgd over het incident en zei dat ze stopte met het plaatsen van berichten over Tibet.
Dawa Tsering, directeur van het Tibetan Policy Institute in Dharamsala, India, vertelde dat het verbod op de Tibetaanse taal op Douyin van ByteDance, de Chinese versie van de TikTok app die beschikbaar is voor Tibetanen in Tibet en anderen in China, indicatief is voor een breder beleid om de Tibetaanse taal uit te roeien. Hij zei dat deze beperkingen in lijn zijn met de orders van de Chinese regering om de Tibetaanse cultuur en taal te onderdrukken, waarbij sociale mediaplatforms zoals TikTok dit beleid van culturele uitroeiing actief ondersteunen.