De Amerikaanse journalist Aaron Pelczar (40) van het magazine The Powell Tribune in het Amerikaanse Wyoming heeft bekend dat hij in zijn publicaties gebruik maakte van generatieve kunstmatige intelligentie (AI) om citaten van de gouverneur en de openbare aanklager in zijn tekst te verwerken – en zelfs in grote delen van zijn artikelen zonder dat de uitgever van het medium daarvan op de hoogte was.
Eindredacteur Baker realiseerde zich dat er iets niet klopte toen hij in een verslag van Pelczar citaten las van de gouverneur van Wyoming en een plaatselijke openbare aanklager. Toen hij verder las, ontdekte hij dat sommige zinnen in de verhalen bijna net zo robotachtig waren.
Geen contact
Baker sprak met Pelczar, die nieuw is in de journalistiek, en toegaf AI te gebruiken in zijn verhalen voordat hij ontslag nam bij de Enterprise. De uitgever en redacteur van de Enterprise, die in 1899 werd opgericht, hebben hun excuses aangeboden en beloofd stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt. Volgens Bacon zijn het zeer geloofwaardige citaten, waarbij hij opmerkte dat de zeven mensen met wie hij sprak tijdens zijn beoordeling van Pelczars artikelen zeiden dat de citaten klonken als iets wat ze zouden zeggen, maar dat ze nooit echt met Pelczar hadden gesproken.
Valkuilen
Journalisten hebben in het verleden hun carrière al laten ontsporen door het verzinnen van citaten of feiten in verhalen lang voordat AI opkwam. Maar dit laatste schandaal illustreert de potentiële valkuilen en gevaren van AI voor veel industrieën, waaronder de journalistiek, omdat chatbots valse, maar enigszins plausibele, artikelen kunnen uitspugen met slechts een paar aanwijzingen.
AI heeft een rol gevonden in de journalistiek, onder andere in het automatiseren van bepaalde taken. Sommige nieuwsredacties, waaronder The Associated Press, gebruiken AI om verslaggevers vrij te maken voor belangrijker werk, maar de meeste AP-medewerkers mogen geen generatieve AI gebruiken om publiceerbare inhoud te maken.