De maand augustus brengt een nieuwe reeks belangrijke gebeurtenissen met zich mee voor de Tibetaanse gemeenschap. Eind september kunnen belangstellenden de unieke documentaire Ganden: A Joyful Land bijwonen in vier verschillende steden in Nederland, die een bijzondere kijk biedt op het Ganden-klooster en de onbreekbare wilskracht van de Tibetaanse monniken. Tegelijkertijd blijft de Chinese overheid haar greep op Tibet versterken.
Dit bleek recentelijk uit de recente reisbeperkingen voor specifieke bevolkingsgroepen en de gedwongen sluiting van een vooraanstaande Tibetaanse privéschool. Als reactie daarop hebben 100 Tibetaanse geleerden een krachtige oproep gedaan aan de VN om in te grijpen en de gedwongen sluiting van scholen, evenals de schending van de culturele en linguïstische rechten van het Tibetaanse volk, te stoppen.
De documentaire Ganden: A Joyful Land geeft een unieke blik op het Ganden-klooster, het invloedrijkste klooster in het Tibetaans boeddhisme. Dit klooster, vergelijkbaar met de Vaticaanstad voor Rooms-Katholieken, bood meer dan 500 jaar lang een thuis aan monniken die in eenvoud en tevredenheid leefden. Hier begon ook de afstamming van de Dalai Lama, die zich hier ontplooide als activist voor wereldvrede. Helaas dwong een brute invasie de monniken hun heilige thuis te verlaten.
Op 29 juli hebben 100 Tibetaanse geleerden, waaronder professoren en wetenschappers, een petitie ingediend bij de Verenigde Naties om de gedwongen sluiting van Tibetaanse scholen door de Chinese overheid te stoppen. De petitie werd georganiseerd door Tibet Times en roept op tot onmiddellijke actie om de unieke Tibetaanse cultuur en taal te beschermen.
Recentelijk hebben Chinese autoriteiten nieuwe reisbeperkingen ingesteld voor specifieke groepen burgers, waaronder leraren, schoolkinderen en bankpersoneel. Deze maatregelen verplichten hen om hun paspoorten in te leveren of om toestemming te vragen voordat ze het land mogen verlaten. Deze ontwikkelingen zijn bekend geworden via documenten die deze week door gebruikers van sociale media zijn gedeeld.
De reisbeperkingen maken deel uit van een bredere trend die begon toen president Xi Jinping in 2012 aan de macht kwam en werden aangescherpt tijdens de COVID-19-pandemie. In Lanzhou, een stad in het westen van China, ontving een middelbare school een verzoek om een lijst van studenten met paspoorten samen te stellen en deze bij de school in te leveren.