Met een partnerorganisatie heeft International Justice Mission (IJM) vijftig politieagenten in Bangladesh getraind in de aanpak van mensenhandel. In het Zuid-Aziatische land riskeren naar schatting 600.000 meisjes en vrouwen om verhandeld te worden voor de commerciële seksindustrie.
Door middel van lezingen, groepsactiviteiten, discussies en casestudies trainden IJM-medewerkers de agenten in slachtofferhulp, wetgeving tegen mensenhandel en het herkennen van mensenhandel. Voor deze training werkte IJM samen het International Criminal Investigative Training Assistance Program (ICITAP), een Amerikaanse overheidsorganisatie gericht op het aanpakken van internationale misdaad.
De slotceremonie van de tiendaagse werd bijgewoond door hoge functionarissen van de politie van Bangladesh, de Amerikaanse ambassade, het Anti-mensenhandel Tribunaal in Bangladesh, het Ministerie van Sociale Zaken en het Ministerie van Justitie.
Dit is de tweede keer sinds november 2023 dat IJM en ICITAP samenwerken om wetshandhavers te trainen. Deze samenwerking en dit trainingsprogramma helpt IJM te vestigen als een geloofwaardige expert in de aanpak van mensenhandel en legt daarmee de basis voor ons nieuwe programma in Bangladesh.
Uitbuiting in seksindustrie en industrieën
Begin dit jaar opende IJM een kantoor in Bangladesh, om mensenhandel in het Zuid-Aziatische land tegen te gaan. Mensenhandel en uitbuiting komen op grote schaal voor in Bangladesh. De UNODC schatte in 2022 in een onderzoek dat 600.000 meisjes en vrouwen in het land het risico lopen op uitbuiting in de commerciële seksindustrie. Volwassenen en kinderen uit Bangladesh worden gedwongen om te werken in verschillende industrieën in binnen- en buitenland, zoals land- en scheepsbouw. Het Global Fund to End Slavery stelde in 2022 dat bij ruim 86 procent van de arbeiders in twee productiecentra van de bloeiende kledingindustrie in het land sprake was van dwangarbeid.
In omliggende landen in Zuid-Azië heeft IJM de afgelopen 20 jaar, samen met lokale autoriteiten, ruim 33.363 mensen bevrijd van mensenhandel en gedwongen arbeid. In sommige steden zag IJM een afname van slavernij en mensenhandel tot wel 82 procent. Ook werden in Zuid-Azië 1529 criminelen veroordeeld voor hun misdaden, dankzij IJM’s programma’s tegen moderne slavernij. Ook in de Dominicaanse Republiek is een opmerkelijke daling te zien van het aantal gevallen van seksuele uitbuiting van kinderen, dankzij IJM’s programma tegen mensenhandel in dit Midden-Amerikaanse land.