Bezorgde burgers van Extinction Rebellion Utrecht voeren op 11 en 13 juli actie. Reden: Op 11 juli is het precies vijf jaar geleden dat de gemeente Utrecht de motie aanvaardde waarmee ze de klimaatcrisis uitriep. Passende daden bleven echter uit. Daarom organiseren rebellen op 11 juli bij het gemeentehuis twee minuten durend klimaatlawaai en op 13 juli vanaf 12.30 uur een ludieke publieksactie op het water. Burgers die de boodschap van de actie steunen kunnen dit laten weten door de petitie op www.klimaatdeurbel030.nl te te ondertekenen en op een later tijdstip te overhandigen aan de gemeente.
De Raad gaf het college van B&W vijf jaar geleden de opdracht om de opwarming van de aarde te beperken. De stappen die de gemeente de afgelopen vijf jaar heeft gezet zijn echter volstrekt onvoldoende om klimaatverandering een halt toe te roepen. Het eerder gestelde doel van klimaatneutraal in 2030, wat aldus de wetenschap aan de late kant is, is zonder inzichtelijke concrete plannen en tussendoelen niet meer dan een papieren tijger.
In het coalitieakkoord 2022-2026 staat dat de gemeente Utrecht een klimaatvisie gaat opstellen waarin zij laat zien op welke wijze de gemeente, inwoners en bedrijven samenwerken om zo snel en zoveel mogelijk CO2-uitstoot te reduceren. Pas op 7 december 2023 startte de gemeente met de voorbereiding hiervan. De visie zelf laat nog immer op zich wachten. Dit tempo is gezien de ernst van de klimaatcrisis volstrekt onverantwoord. De gemeente Utrecht moet doen wat nodig is om de schade te beperken in plaats van achter de feiten aanhobbelen.
eisen XR
Met haar acties eist Extinction Rebellion Utrecht het volgende van de gemeente:
- Zorg dat de stad klimaatneutraal is in lijn met het eerder gestelde gemeentelijk doel vóór 2030.
- Maak jaarlijks concrete plannen en tussendoelen die precies laten zien hoe u de CO2-uitstoot afbouwt, zodat burgers de voortgang kunnen volgen.
- Waarborg klimaatrechtvaardigheid en betrek burgers actief.
‘De klimaatcrisis wacht niet. Wetenschappers overal ter wereld luiden de noodklok. Het ene na het andere hitterecord wordt gebroken. Maar de gemeente heeft nog steeds geen concreet plan om de CO2 uitstoot te beperken. Inspanningen richten zich vooral op het aanpassen aan klimaatverandering (adaptatie). Dit is zeker gezien het feit dat onze burgemeester speciale klimaatgezant is van het stedennetwerk van de Verenigde Naties, beschamend. Wereldwijd boekten al 33 steden uit dat netwerk wèl resultaat met hun klimaatbeleid. Zij ontvingen het EU label “Klimaatneutrale en slimme steden”. De gemeente Utrecht komt in deze lijst niet voor. De strategie is van de gemeente is vooral gericht op het stimuleren van verduurzaming bij inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties met isolerende maatregelen, maar wat doet zij eigenlijk zelf? Zo lukt het bijvoorbeeld maar niet om het gemeentelijk vastgoed klimaatneutraal te krijgen. Ons geduld is op’, aldus Sander, woordvoerder van Extinction Rebellion Utrecht.
Acties
Om de eisen luid en duidelijk kenbaar te maken, voert XR actie op 11 en 13 juli:
Twee minuten Klimaatlawaai: Donderdag 11 juli overdag herinneren we de gemeente aan haar belofte door de bovenstaande eisen aan de raadsleden, wethouders en burgemeester te overhandigen. Ook Fridays For Future en Grootouders voor Klimaat sluiten hierbij aan. XR besluit deze actie donderdagavond vanaf 19.30 uur met een kleine publieksmanifestatie bij het Stadhuis die stipt om 20.00 uur eindigt met twee minuten klimaatlawaai. Locatie: Stadhuis Korte Minrebroederstraat.
Botenparade: Op zaterdag 13 juli gaan rebellen vanaf 12:30 uur bij het Ledig Erf als waterdieren in bootjes en sups de grachten op. Ook langs de wal staan supporters. Samen varen rebellen in een grote parade de gracht op. Onderweg worden er o.a. flyers uitgedeeld, is er een speech voor publiek, treedt het Utrecht aan Zeemanskoor op en zijn er nog wat geheime verrassingsacties.
XR: ‘Door de uitstoot van CO2 afkomstig van fossiele bronnen warmt de aarde op. Door weersextremen, is de toegang tot een veilige leefomgeving, een dak boven het hoofd, schoon drinkwater en voedselvoorziening in gevaar. Om verdere ontwrichting te voorkomen moeten we alles op alles zetten om onder de 1,5 graad opwarming te blijven. Dit kan alleen als we onze CO2 uitstoot reduceren tot nul. Hiervoor zijn nationale en internationale doelen afgesproken. Extinction Rebellion wil dat de raadsleden, wethouders en de burgemeester daadkrachtig, transparant en eensgezind gaan handelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.’
Welke eerdere acties hadden in dit kader plaats?
Op 29 juni 2019 organiseerde Extinction Rebellion Utrecht “Utrecht Stroomt Over”, een vreedzame en artistieke parade om de gemeente te wijzen op haar verantwoordelijkheid om burgers te beschermen tegen de gevolgen van klimaatopwarming. Dit droeg eraan bij dat SP, Student&Starter, GroenLinks, DENK, D66, PvdA de door de Partij voor de Dieren (PvdD) ingediende motie op 11 juli steunde. Sindsdien zijn er diverse acties geweest in dit kader, denk aan een bannerdrop op de Dom, een lint om het gemeentehuis, een processie met een klimaatklok etc. Tot dusver zonder resultaat. De gemeente Utrecht blijft, terwijl zij haar burgers moet beschermen, volgens XR maar dralen.