De Israëlische premier heeft de groeiende golf van pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten als antisemitisch bestempeld. De pro-Palestijnse protesten die de universitaire campussen in de VS overspoelen zijn antisemitisch en moeten worden gestopt, aldus Benjamin Netanyahu, die verder beweert dat menigten Joodse studenten en docenten aanvallen.
Zijn opmerkingen komen nadat de Amerikaanse politie afgelopen woensdag meer dan 80 demonstranten arresteerde tijdens een hardhandig optreden tegen de pro-Palestijnse demonstraties die plaatsvinden op zo’n 21 universiteiten in staten als Massachusetts, Californië en New York.
De studenten hebben geëist dat de Amerikaanse regering alle financiering voor het Israëlische leger stopzet en “hen geen geld meer geeft om deze genocide voort te zetten”, verwijzend naar het voortdurende Israëlische offensief tegen Hamas-strijders in Gaza.
In een video die woensdag op zijn X-account werd gepubliceerd, zei Netanyahu dat de protesten op de Amerikaanse universiteitscampussen “afschuwelijk” zijn en dat “antisemitische meutes vooraanstaande universiteiten hebben overgenomen” en oproepen tot “de vernietiging van Israël.” Netanyahu: ‘Dit doet denken aan wat er gebeurde op Duitse universiteiten in de jaren 1930. Het is gewetenloos. Het moet gestopt worden. Het moet ondubbelzinnig worden veroordeeld.’
Activisten hebben echter ontkend dat de protesten antisemitisch zijn en zeggen dat veel Joodse studenten en organisaties betrokken zijn bij het organiseren van de demonstraties.
Jp zegt
Reacties moeten voldoening zoiets als juist spreken, dacht ik. Hoe zit dat met de quotes die in de berichten worden aangehaald?
Joop Ha Hoek zegt
Het BD is een krant, met ook nieuwsberichten. Als bijvoorbeeld demonstranten iets roepen, scanderen, nemen wij dat zo in onze berichten over. Wij hanteren geen rood potlood. Ik zal uw reactie doorgeven aan de demonstranten die worden aangehaald. Dat ze moeten voldoen aan juist spreken. Bedoelde u Netanyahu, of de demonstranten met hun slogans? Er is vrijheid van spreken, een groot goed. De rechter maakt in een democratie uit of er grenzen worden overschreden.