Thailand beleeft op dit moment zogeheten Songkran festiviteiten, die het traditionele nieuwjaar van het land markeren, waarbij miljoenen mensen deelnemen aan het grootste watergevecht ter wereld. Thaise ambtenaren en bedrijfseigenaren zijn blij met de festiviteiten die de soft power van het land vergroten en de economie stimuleren.
In veel gebieden in Thailand, waaronder de hoofdstad Bangkok, duren de Songkran watergevechten meestal drie dagen vanaf 13 april. Maar dit jaar begon het festival een dag eerder omdat Thailand een lang vakantieweekend heeft. In sommige gebieden, zoals de noordelijke stad Chiang Mai, duren de openbare watergevechten langer. Miljoenen binnenlandse toeristen en buitenlandse bezoekers vieren het feest, wat de zaken voor Thaise bedrijven in de toeristenindustrie stimuleert.
Thais genieten van de festiviteiten door tempels te bezoeken, Boeddhabeelden schoon te maken en mee te doen aan openbare watergevechten, die worden gezien als reinigingsrituelen. In Bangkok begonnen feestvierders uit Thailand en het buitenland al op donderdag met watergevechten.
François la Poutré zegt
De grootschalige watergevechten zijn de moderne uitwas van het oorspronkelijke reinigingsritueel, waarbij slecht een kopje water over iemand gegoten wordt. Op het platteland gebeurt dat nog volop. Op de eerste dag van Songkran komen kinderen hun ouders eer betuigen, waarbij ook het reinigingsritueel een rol speelt. De gigantische waterballetten in de steden zijn best grappig (behalve als er ijsblokjes aan het water zijn toegevoegd, maar met de traditionele rituelen hebben ze weinig van doen. Tja, met kopjes water uitgieten trek je geen toeristen. Die zijn zo te zien belangrijker dan reinigingsrituelen.