Op de Canarische Eilanden zijn er plannen voor de eerste octopuskwekerij ter wereld. Uit een milieurapportage blijkt nu dat de kwekerij van bedrijf Nueva Pescanova een aanzienlijk risico zou vormen voor wilde dieren, het milieu en de volksgezondheid. NGO’s Compassion in World Farming (CIWF), Eurogroup for Animals en AnimaNaturalis roepen het bedrijf op te stoppen met de plannen. De organisaties waarschuwden al eerder tegen de grote dierenwelzijnsproblemen die gepaard gaan met de octopuskweek.
De uitkomsten van de milieurapportage zijn bovendien in strijd met de duurzaamheidsclaims die Nueva Pescanova doet. Op de website van het bedrijf staat dat het zich inzet voor ‘behoud van biodiversiteit’, ‘bescherming van het ecosysteem’ en ‘bevordering van de circulaire economie’. Het milieurapport dat het bedrijf zelf heeft laten uitvoeren wordt door de regering van de Canarische Eilanden echter als ontoereikend beschouwd. Zij acht de kans op negatieve impact van de octopuskwekerij ‘zeer aanzienlijk’ waaronder:
- een bedreiging voor lokale fauna in het nabijgelegen beschermd zeegebied, waaronder beschermde walvisachtigen (dolfijnen en bruinvissen) en kwetsbare zeeschildpadden, door geluidsoverlast en watervervuiling
- een risico voor de volksgezondheid door het gebruik van nabijgelegen zeewater dat van onvoldoende kwaliteit is om te worden gebruikt voor menselijke voedselproductie
- vervuiling, waaronder CO2-uitstoot, stankoverlast en lozingen die aanzienlijk kunnen bijdragen aan de toch al sterk vervuilde havenwateren.
- een bedreiging voor een beschermde algensoort – Cystoseira – die in de omgeving aanwezig is.
- zeer verspillende praktijken, zoals het gebruik van wilde vis als voer en het hoge energieverbruik van de kwekerij
Namens het team van juristen van LegalNatura die de documenten onderzochten, zei advocaat Maria Angeles López: “Het milieurapport van Nueva Pescanova was ontoereikend en ontbeerde zelfs basisinformatie waarmee de regering de impact van de kwekerij op het milieu en de volksgezondheid kan beoordelen. Het is aan het bedrijf om te bewijzen dat de kwekerij geen impact heeft op beschermde diersoorten en of het de volksgezondheid in gevaar brengt voordat er toestemming kan worden gegeven, maar het bedrijf verzuimt dit.”
Octopussen zijn unieke, intelligente, van nature solitaire wezens. Opsluiting in overvolle, kale bakken in een kwekerij zou tot ernstige dierenwelzijnsproblemen leiden. Het zou leiden tot agressie en tot kannibalisme. Bovendien zullen deze vleesetende dieren gevoed worden met wilde vissen. Dit leidt tot groot voedselverspilling en legt extra druk op de toch al overbeviste zeeën. Nueva Pescanova heeft plannen om jaarlijks ongeveer een miljoen octopussen te houden.
Compassion in World Farming publiceerde in 2021 het rapport Octopus Farming: A Recipe for Disaster dat wereldwijd tot opschudding leidde. Hierin wordt aangetoond dat de octopuskweek leidt tot ernstig dierenleed en schadelijke milieueffecten. Een jaar geleden lanceerde CIWF samen met Eurogroup for Animals het rapport Uncovering the Horrific Reality of Octopus Farming – haar gezamenlijke reactie op de plannen van Nueva Pescanova.
Op Wereldoctopusdag vorig jaar (8 oktober) schreven 75 NGO’s, experts en prominenten, onder leiding van CIWF en Eurogroup for Animals, een brief aan de regering van de Canarische Eilanden waarin ze aandrongen op verwerping van de plannen. Duizenden supporters stuurden een protestmail en drongen er bij de Spaanse autoriteiten op aan om de octopuskwekerij te stoppen.
Dr. Elena Lara, mariene bioloog en Senior Research Manager bij Compassion in World Farming, die het rapport in 2021 schreef: “Niet alleen zou deze octopuskwekerij groot dierenleed veroorzaken voor deze van nature solitaire en intelligente dieren en ecologisch niet duurzaam zijn, het is ook hypocriet van Nueva Pescanova om plannen door te drukken die in tegenspraak zijn met hun eigen zakelijke duurzaamheidsclaims.”
Keri Tietge, Aquatic animals policy officer bij Eurogroup for Animals: “Het is niet te rechtvaardigen om dit nieuwe type vee-industrie te introduceren, terwijl klimaatwetenschappers waarschuwen voor de dringende noodzaak om onze voedselsystemen te veranderen en onze diëten duurzamer te maken. Er moet een einde komen aan de voortdurende verwoesting van het milieu om de zakken van bedrijven te vullen, en deze ongelooflijke dieren verdienen veel beter dan een leven van opsluiting en lijden.”
Cristina Ibáñez, campagnecoördinator bij AnimaNaturalis: “Onze samenleving zou zich op een moment van vooruitgang moeten bevinden in de richting van een meer empathische en compassievolle behandeling van dieren. Als deze misstap doorgaat, ondanks de afwijzing van de wetenschappelijke gemeenschap en een groot deel van de samenleving, worden deze waarden ernstig geschaad.”
De NGO’s roepen supporters op om Nueva Pescanova op social media te taggen en te vragen te stoppen met de plannen voor de octopuskwekerij.