Een onderzoek van de Charité Medical School in Berlijn heeft uitgewezen dat traditionele Tibetaanse geneesmiddelen effectiever zijn dan de westerse aanpak bij de bestrijding van obesitas en overgewicht – de belangrijkste risicofactoren voor patiënten met een coronaire ziekte (CAD).
De studie getiteld ‘Weight reduction in patients with coronary artery disease: comparison of traditional Tibetan medicine and western diet’, werd uitgevoerd door een team dat geleid werd door dr. Stephan Von Haehling, een senior arts en onderzoeker aan de Charité Medical School en werd onlangs gepubliceerd in het International Journal of Cardiology.
Het onderzoek met 524 patiënten vond in Duitsland tussen december 2008 en november 2010 plaats en was voornamelijk gericht op het effect van gewichtsvermindering. De groep patiënten werd gesplitst: 262 patiënten kregen een westerse dieet voorgeschreven, de andere 262 een Tibetaans dieet. Na zes tot twaalf maanden bleek bij beide groepen een behoorlijke gewichtsvermindering te hebben plaatsgevonden, maar de patiënten met het Tibetaans dieet scoorden het best. De studie toonde ook aan dat na zes maanden de niveaus van totale cholesterol LDL, fibrinogeen, en C – reactief proteïne (CRP)—indicatoren voor het risico van hartaanvallen- bij deze groep patiënten aanzienlijk lager lagen.
Bron BNNHT
Sjoerd zegt
De status voor verantwoord wetenschappelijk onderzoek zou dubbelblind met een controlegroep moeten zijn.
Dat betekend dat proefpersonen en medewerkers niet weten wie wat krijgt voorgeschreven en toegediend.
De resultaten worden gemeten en berekent door anderen, die geen specifieke informatie over de uitvoering en geen relatie met de proefpersonen hebben.
Voldoet dit onderzoek daaraan?