Verschillende familieleden van Israëlische militairen in Nederland hebben te maken met bedreigingen, blijkt uit een rondgang van de NOS. Op sociale media gaan privégegevens rond van Israëlische militairen met een Nederlands paspoort en hun familie.
Het is niet zeker hoe de daders van bedreigingen aan privégegevens van familieleden komen, maar duidelijk is dat ze online veelvuldig zijn gedeeld. Er circuleert volgens de NOS een lijst die op sociale media is gezet door de Belgische pro-Palestina-activist, schrijver en politicus Dyab Abou Jahjah.
Hij schrijft erbij dat zijn organisatie March 30 Movement aangifte heeft gedaan tegen deze personen, omdat ze in het Israëlische leger dienen of wonen in illegale nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Abou Jahjah beschuldigt hen van “genocide en andere ernstige misdrijven”.
‘Fel gekant tegen intimidatie’
De March 30 Movement reageert in een persverklaring op de berichten van Nederlandse media die ‘onze beweging ten onrechte in verband hebben gebracht met gebeurtenissen in Nederland, in het bijzonder met betrekking tot een ongewenst bezoek aan de familie van een Israëlische soldaat die door onze beweging wordt aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden en genocide.’
Het persbericht: ‘We ontkennen categorisch elke verantwoordelijkheid voor de acties van individuen buiten onze organisatie. Het is noodzakelijk om te verduidelijken dat de March 30 Movement op geen enkel moment de families van de soldaten die zij aanklaagt heeft betrokken in haar communicatie of activiteiten. Onze juridische acties zijn strikt professioneel en worden uitgevoerd met de hoogste achting voor legaliteit en ethiek. De enige informatie die we openbaar hebben gemaakt zijn de namen van de soldaten die betrokken zijn bij deze juridische procedures, wat zowel legaal als legitiem is. Onze beweging is fel gekant tegen elke vorm van doxing of intimidatie en we hanteren een strikt beleid tegen dergelijke praktijken.
De toon van de berichtgeving en de weergave van onze beweging, in het bijzonder de weergave van onze voorzitter, Dyab Abou Jahjah, is tendentieus en kwaadwillig. Wij geloven dat het nemen van juridische stappen niet alleen een democratisch recht is, maar ook een morele plicht wanneer we worden geconfronteerd met beschuldigingen van oorlogsmisdaden en genocide.
Het is verontrustend dat sommige media en critici zich richten op het in diskrediet brengen van de legale en vreedzame acties van activisten in plaats van in te gaan op de ernst van de beschuldigingen zelf. De betrokkenheid bij genocide, het afslachten van kinderen en onschuldige burgers, en de daaruit voortvloeiende vernietiging en hongersnood zijn zaken van het allergrootste belang die moeten worden beantwoord met verontwaardiging en actie, niet met het afwijzen of belasteren van diegenen die gerechtigheid zoeken met wettige middelen.
De March 30 Movement blijft zich inzetten om diegenen verantwoordelijk te stellen voor hun daden in een rechtbank, zoals ons democratisch recht is. We dringen er bij de media en het publiek op aan om zich te concentreren op de inhoud van deze rechtszaken en het belang van het handhaven van mensenrechten en internationaal recht.
We roepen alle partijen op om de rechtsgang te respecteren en zich te onthouden van acties of uitspraken die het streven naar gerechtigheid zouden kunnen belemmeren. Laten we niet vergeten dat de principes van eerlijkheid, rechtvaardigheid en verantwoording de hoekstenen zijn van een democratische samenleving.’ Einde persbericht.
Keerpunt
De “30 maart-beweging” is ontstaan uit de urgentie van de situatie in Palestina, met name met betrekking tot de volgens haar genocide in Gaza die in 2023 begon en doorgaat tot in 2024. Zij zien dit als een historisch keerpunt. De naam verwijst naar de Palestijnse demonstraties van 30 maart 1976, sindsdien bekend als “Dag van het Land”. De organisatie geeft er echter een bredere betekenis aan. Voor haar symboliseert 30-3 het recht van inheemse volkeren op hun land en soevereiniteit, in tegenstelling tot koloniale overheersing en de verwoestende gevolgen van ongecontroleerde globalisering. Het vertegenwoordigt ook de menselijke band met deze planeet en de zoektocht naar een gastvrije omgeving voor onze soort. Daarnaast symboliseert het een diepe verankering in de waarden van de mensheid, als een gewortelde identiteit die technologie en ideologie overstijgt.
De beweging: ‘Wij verzetten ons tegen alle vormen van discriminatie en haat, met inbegrip van islamofobie en antisemitisme. Onze inzet voor antiracisme is duidelijk: we strijden tegen alle vormen van racisme, tegen wie of welke groep dan ook. In de liberale democratieën waarin we leven, wijzen we elke vorm van slachtofferschap resoluut af. Integendeel, we bevorderen veerkracht, autonomie en solidariteit. Ons doel is om de gelijkheid van burgers te versterken en de absolute vrijheid van meningsuiting te verdedigen.’
Rafael zegt
Ik begrijp heel gied de wensen van deze meneer en.zijn organisatie maar …
Dus door families privecy te schenden denkt deze organisatie zich intezetten tegen discriminatie enz enz.
Wie zijn neus schend … en dus kan een overtreding nooit tot een gezegend resultaat leiden … Karma
Vrolijk Pasen allemaal