Alle staten, waaronder Nederland, moeten hun wapenhandel en militaire kennisuitwisseling met Israël direct beëindigen, stellen veertig VN-experts.
Dat komt doordat staten de plicht hebben om te waarborgen dat partijen in een gewapend conflict het internationaal humanitair recht eerbiedigen, zoals onder andere vastgelegd in de Conventies van Genève. Gebeurt dat niet, dan mogen geen wapens geleverd worden. Op grond daarvan moeten staten nu afzien van de levering van militaire goederen aan Israël.
Genocide
De VN-deskundigen wijzen onder meer op de voorlopige uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in de door Zuid-Afrika tegen Israël aangespannen ‘genocide-zaak’. Op 26 januari noemde het hof het risico dat Israël in de Gazastrook genocide pleegt ‘plausibel’.
Onder het Genocideverdrag dienen daarbij aangesloten staten alles te doen om genocide te voorkomen. Het opschorten van de wapenexport is daartoe een eerste vereiste. Ook het Wapenhandelsverdrag verplicht staten de levering van wapens en onderdelen te staken wanneer het duidelijke risico bestaat dat die worden ingezet bij het plegen van genocide.
Nederland haalt banden juist aan
Langzaam worden door staten stapjes gezet ter beëindiging van de wapenhandel en militaire samenwerking met Israël. Zo ondernamen de regeringen van Italië, Spanje, Wallonië en Colombia op verschillende momenten al stappen om de uitvoer van wapens en militaire goederen aan Israël aan banden te leggen.
Nederland blijft echter vol inzetten op de militaire samenwerking en wapenhandel met Israël. Dat gaat zelfs zo ver dat de ministeries van Defensie van Nederland en Israël op het punt staan om een defensieverdrag te sluiten. Dit als basis voor de intensivering van de militaire samenwerking tussen beide landen, waarbij onder meer Nederlandse kennis ter beschikking komt aan het leger dat zich in de Gazastrook schuldig maakt aan mogelijke genocide.
Het defensieverdrag moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Daarom is The Rights Forum met haar partners PAX, Stop Wapenhandel en De Goede Zaak een petitie gestart, die na een week 13.500 maal is ondertekend.