In 2024 gaat meer dan de helft van de mensheid naar de stembus voor presidents-, parlements-, regionale of gemeenteraadsverkiezingen, in totaal 4,1 miljard kiezers. Acht van de tien dichtstbevolkte landen ter wereld houden dit jaar verkiezingen, waaronder de Verenigde Staten, een van de belangrijkste verkiezingen voor de toekomst van de democratie.
Verkiezingen zijn momenten van grote kwetsbaarheid voor democratieën: zoals we in het verleden hebben gezien, kan een enkel stukje valse informatie de oprechtheid van de stemming volledig veranderen. In Slowakije zorgde een paar weken geleden een valse opname van een politicus, gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie, voor verwarring. Dit risico is vertienvoudigd door de verspreiding van eenvoudig te gebruiken tools die in staat zijn om inhoud te produceren waarvan bijna niet te onderscheiden is of het echt of kunstmatig is.
De democratische machinerie om dit nieuwe type valse informatie te bestrijden is nog niet klaar, maar de verkiezingen zullen plaatsvinden. Daarom is de toegang tot betrouwbare, vrije en onafhankelijke informatie des te belangrijker tijdens verkiezingsperiodes. Helaas wordt deze capaciteit in sommige landen, waar de journalistiek verzwakt is, uitgehold.
In het licht hiervan heeft Reporters sans frontières (Verslaggevers zonder Grenzen) (RSF) besloten om van verkiezingsverslaggeving en de integriteit van verkiezingen een prioritair werkterrein te maken in 2024. Ze zijn al begonnen met het lanceren van een breed scala aan initiatieven. Zo organiseert RSF trainingen voor journalisten en hebben ze in verschillende talen een gids opgesteld over veiligheid tijdens verkiezingen. De organisatie deelt persoonlijke beschermingsmiddelen uit, maar zorgt er ook voor dat journalisten hun werk kunnen blijven doen als de internettoegang om politieke redenen wordt afgesloten.
RSF grijpt de verkiezingen ook aan om bij kandidaten te lobbyen om haar concrete voorstellen voor het bevorderen van het recht op informatie in hun programma’s op te nemen.