Vandaag vanaf 7:00 uur voeren rebellen van Extinction Rebellion spray-acties uit bij verschillende ING-filialen in Amsterdam en het hoofdkantoor op Bijlmerdreef 106. Het gaat om de filialen op Rokin, op de Beethovenstraat en Kamerling Onneslaan. Op alle locaties sprayen de rebellen teksten als ‘ING STOP FOSSIEL’, ‘ING SPAAR ONS’ en ‘ING KILLS’ op de ruiten.
Bij het hoofdkantoor houdt rebel Merlijn Runia een toespraak. De acties vinden plaats in de aanloop naar de A10-blokkade op zaterdag 24 februari om 12:00 uur, ter hoogte van voormalig ING-gebouw ‘De Poenschoen’.
Citaat uit de toespraak van Runia: ‘Wij staat hier omdat onze natuurlijke leefwereld is door klimaatverandering aan het bezwijken. Winning, productie en gebruik van fossiele brandstoffen is daarvan een van de belangrijkste oorzaken. ING financiert de fossiele industrie met tientallen miljarden. Met dit beleid bevindt ING zich op ramkoers met de ecologische grenzen van de planeet. ING geeft vol gas op weg naar, ook hier, structureel mislukkende oogsten en een rampzalige zeespiegelstijging. ING maakt zich willens en wetens medeverantwoordelijk voor een almaar escalerende ecologische en humanitaire ramp. ING is medeplichtig aan de grootst mogelijke noodtoestand.’
Stop Fossiele Financiering
ING is van plan nog 16 jaar door te gaan met het financieren van de fossiele industrie. Volgens XR een meedogenloos besluit. Sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015, dat ING zegt te onderschrijven, heeft de bank de klimaat- en ecologische crisis met bijna 60 miljard euro gefinancierd. Ondanks toenemende bosbranden, hittegolven, hongersnood en overstromingen ging het in 2022 nog steeds om 5,2 miljard dollar, zo maakte de internationale onderzoeksorganisatie BankTrack bekend.
ING is daarmee de grootste fossiele geldschieter van Nederland en onderdeel van het probleem in plaats van de oplossing. De bank vormt volgens XR een bedreiging voor de veiligheid, welzijn en volksgezondheid in Nederland en daar buiten. XR: ‘Hoe kwalijk ING’s fossiele financieringen zijn blijkt ook uit de beslissing van Milieudefensie om, na de succesvolle rechtszaak tegen Shell, ING als volgende grote vervuiler aan te klagen.’