Het Europees Parlement heeft op 14 december de ontvoering en indoctrinatie van Tibetaanse kinderen die onder dwang naar Chinese kostscholen worden gebracht, veroordeeld. De resolutie begint met de constatering dat ‘de Chinese regering onder leiding van Xi Jinping systematisch en steeds onderdrukkender is geworden en dat de mensenrechtensituatie in Tibet blijft verslechteren’.
Chinese autoriteiten hebben een uitgebreid systeem van de facto verplichte, sterk gepolitiseerde kostscholen opgezet voor [Tibetaanse] kinderen van 4 tot 18 jaar, waardoor ze verplicht onderwijs in het Mandarijn moeten volgen zonder enige mogelijkheid tot inhoudelijke studie van de Tibetaanse taal, geschiedenis of cultuur. Als gevolg hiervan is ongeveer 80% van de Tibetaanse kinderen, in totaal ongeveer een miljoen, gescheiden van hun families door dit systeem, dat tot doel heeft hen cultureel, religieus en taalkundig te assimileren in de Han meerderheid en zijn er bijna geen particuliere alternatieven voor deze overheidsscholen, die naar verluidt zwaar bewaakt worden.
Het Europees Parlement noemt eerdere bevindingen van de Verenigde Naties. ‘VN-experts’, aldus de resolutie, zijn bezorgd dat Tibetaanse kinderen hierdoor lijden aan ernstige psychologische en emotionele problemen, waaronder eenzaamheid en isolement, en het vermogen verliezen om gemakkelijk in hun moedertaal te communiceren met hun familie, wat bijdraagt aan de erosie van hun individuele en sociale identiteit, wat een schending is van de internationale mensenrechten en kan neerkomen op genocide.”
Het Europees Parlement dringt aan op de onmiddellijke afschaffing van het internaatsysteem voor kinderen in Tibet en de praktijk van scheiding van gezinnen, en verzoekt de Chinese autoriteiten de oprichting van particuliere Tibetaanse scholen toe te staan. Als dat niet gebeurt volgen er Europese sancties.