Israël heeft zaterdag zijn dodelijke bombardement op de Gazastrook geïntensiveerd na de hernieuwde gevechten met Hamas die een tweede dag ingingen na het mislukken van een staakt-het-vuren dat een week duurde. De Israëlische luchtaanvallen en grondinvasie in Gaza, gericht op het uitroeien van Hamas, hebben volgens Palestijnse gezondheidsautoriteiten in totaal sinds 7 oktober meer dan 15.000 mensen gedood en nog eens duizenden mensen gewond.
Israëlische militaire functionarissen zeiden zaterdag dat meer dan 50 Hamas doelen in het zuiden van Gaza werden bestookt door lucht-, zee- en grondtroepen. Het leger zei dat het aanvallen uitvoerde in het noorden en dat meer dan 400 doelen in Gaza zijn geraakt sinds de gevechten twee dagen geleden werden hervat. Het geweld van zaterdag kwam een dag nadat Israëlische luchtaanvallen op de Palestijnse enclave 184 mensen het leven hadden gekost, volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei vrijdag dat Israël begonnen is met het nemen van maatregelen om het aantal Palestijnse slachtoffers in de strijd tegen Hamas te verminderen door Palestijnse burgers te informeren over waar veilige gebieden zijn, hoe ze uit de gevarenzone kunnen komen. De Palestijnen zeggen geen kant op te kunnen omdat Israël in heel Gaza bombardementen uitvoert.
Volgens de VN verergeren de gevechten een acute humanitaire noodsituatie. ‘De hel op aarde is teruggekeerd in Gaza’, zei Jens Laerke, woordvoerder van het VN-kantoor voor humanitaire hulp in Genève. Vandaag hebben de machthebbers besloten dat het doden van kinderen in Gaza hervat zal worden’, zei UNICEF-woordvoerder James Elder vanuit Rafah, Gaza, en noemde het conflict een ‘oorlog tegen kinderen’. Elder benadrukte het schrijnende gebrek aan voeding, water en sanitaire voorzieningen in Gaza en pleitte voor een blijvend staakt-het-vuren. Hij zei dat het alternatief ondenkbaar is voor mensen die al in een nachtmerrie leven. ‘Niets doen is in de kern een goedkeuring van het doden van kinderen.’
Henk Molenaar zegt
Wat is het verhaal van de boeddhistisch geestelijk verzorgers bij defensie hierbij?
Joop Ha Hoek zegt
De redactie van het BD heeft al een paar keer een artikel over de rol van de militaire geestelijke verzorging in het leger geplaatst. Daarin kwam volledig onbegrip tot uiting van de redactie. De militaire boeddhistische geestelijk verzorger heeft de rang van officier, hoeft nooit mee te vechten, en ontvangt een uitstekend salaris waar je ettelijke bijstandsgezinnen mee zou kunnen onderhouden.