De lijster met rode oksels, een doortrekker die voedsel zoekt om te overwinteren, wordt ieder moment met enkele miljoenen soortgenoten in Nederland verwacht. Een waar spektakel dat de komende dagen vooral in de kustprovincies goed te zien is. Ze vliegen vaak in zes uur wel 600 kilometer vanuit verschillende noordelijk gelegen leefgebieden, om in Nederland voedsel te vinden. De koperwieken komen uit Noorwegen, Zweden, Finland en Noordwest-Rusland en mogelijk uit Siberië. Daarna vliegen ze door naar Zuidwest-Europa of nog verder naar Noordwest-Afrika; een kleiner deel trekt naar Engeland. Een klein deel blijft als wintergast in Nederland achter.
Bessen en tegenwind
Op allerlei hoogtes stromen ze binnen in hun snelle, spreeuwachtige vlucht. Overal waar bessen zijn, vallen in de loop van de dag de legers koperwieken in. Vogelbescherming Nederland verwacht daarom de komende weken vooral in bomen en struiken met bessen zoals duindoorn, meidoorn, hulst, braam, kardinaalsmuts en lijsterbes grote aantallen koperwieken. Als de wind nog steeds gunstig is – wind mee! – vliegen veel vogels diep het binnenland in. Vaak zó hoog dat je ze niet ziet. Maar als het weer bij ons ongunstig is – regen, tegenwind, mist of laaghangende bewolking – dan gaat de trek laag en vallen de koperwieken eerder in, vaak al zodra ze de kust zien. Opgebrand – letterlijk. Want na zo’n nacht verliezen koperwieken flink aan gewicht en moeten ze eten.
Trekroutes
Door ring- en radaronderzoek én nijver telwerk is al veel bekend over de trek van koperwieken. Zo zijn er drie trekroutes te onderscheiden: een via de Lage Landen naar Frankrijk en het Iberisch Schiereiland, een ander via Oost-Europa naar het westelijk Mediterrane gebied en de derde van Noorwegen over de Noordzee naar de Britse eilanden en soms verder naar Noord-Spanje, over de Golf van Biskaje. In 2022 trokken in Nederland naar schatting rond de vier miljoen koperwieken over.
Vind zelf de koperwiek
Koperwieken kijken in eigen land kan het beste in de tweede helft van oktober. Hoewel de eerste al in september verschijnen, is de hoofdtrekperiode geconcentreerd in een periode van gemiddeld maar twaalf dagen. Houd dus de ogen geopend. Leuke tip voor de herfstvakantie, die komend voor een deel van Nederland van start gaat. Als je vogels wilt herkennen, zoals de koperwieken, maar ook andere trekvogels zoals kramsvogels of zanglijsters gebruik dan mijnvogelvinder.nl. Met deze web-app in je hand herken je vogels door het hele land. Deze handige vogelwegwijzer vertelt je welke soorten je tijdens het wandelen of fietsen kunt tegenkomen en waar je op moet letten om ze daadwerkelijk te zien.