De Amerikaanse klokkenluider en militair Bradley Manning is vandaag door een militaire rechtbank in de Verenigde Staten veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf. De straf is hem opgelegd vanwege het lekken van ongeveer zevenhonderdduizend geheime documenten naar de klokkenluiderssite WikiLeaks. Waaronder militaire en diplomatieke stukken over Afghanistan en Irak. Het is het grootste lek in de geschiedenis van de Amerikaanse veiligheidsdiensten.
De openbare aanklager had een straf geëist van minstens zestig jaar, ook om andere potentiele klokkenluiders af te schrikken. Manning wordt door critici als een verrader beschouwd, anderen zien in hem een held. Een jury bevond Manning een paar weken geleden schuldig aan de meeste aanklachten zoals spionage, diefstal en fraude, maar achtte landverraad niet bewezen. Daardoor ontsprong Manning een levenslange gevangenisstraf. De militair voerde ter verdediging aan dat hij dacht een goede daad te plegen, door de documenten naar buiten te brengen. Zijn advocaat zal president Obama vragen Manning gratie te verlenen of diens straf te beperken tot de lengte van het voorarrest.
De familie van Bradley Manning heeft teleurgesteld gereageerd op het vonnis. De strijd is nog niet over, zegt de familie bij monde van haar advocaat. Volgens de familie waren de intenties van Manning goed.
The Guardian
De Amerikaanse journalist van het Britse dagblad The Guardian, Glenn Greenwald gaat door met zijn onthullingen over privacyschendingen door de VS en Groot-Brittannië. Hij publiceerde de afgelopen maanden de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over afluister- en spionage praktijken van de NSA in onder meer deze krant. Zijn partner David Miranda werd deze week onderweg naar Rio de Janeiro negen uur lang door de Britten op de Engelse luchthaven Heathrow verhoord over deze publicaties. Miranda zou op dat moment vertrouwelijke informatie bij zich dragen, bedoeld voor Greenwald.
Medewerkers van Britse veiligheidsdiensten dwongen eerder deze week de hoofdredacteur van The Guardian in de kelder van de redactie computerschijven te vernietigen met informatie van Snowden. Hoofdredacteur Alan Rusbridger meent dat de persvrijheid in gevaar is door het optreden van de Britse overheid. De autoriteiten wilden juridische stappen nemen als het materiaal niet zou worden vernietigd of overhandigd. De journalisten van The Guardian halen hun informatie niet meer digitaal bij hun bronnen, maar doen dat nu weer in persoonlijke ontmoetingen met hun informanten. Jay Rosen, hoogleraar journalistiek, noemt het vernietigen van de Guardian-computers ‘het grootste nieuws omtrent persvrijheid in lange tijd’:
NSA
De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft ongeveer 56.000 privé mailtjes van Amerikanen onderschept, zonder daartoe door een rechter gemachtigd te zijn. Dat hebben Amerikaanse functionarissen naar buiten gebracht. Eerder zei de dienst voornamelijk inwoners van andere landen te bespioneren. De onderschepte mailtjes van de Amerikanen zouden een bijvangst zijn bij het onderscheppen van berichten van niet-Amerikanen. Zo zegt de dienst. De informatie zou inmiddels zijn vernietigd. De NSA kwam onder vuur te liggen nadat klokkenluider Edward Snowden documenten naar buiten bracht over de werkwijze van de inlichtingendiensten.
Bron buitenlandse persbureaus.