‘Wij, bezorgde ambtenaren, maken ons grote zorgen over de trage uitvoering van de aanpak van de klimaat- en ecologische crisis. Onze brandbrief aan het kabinet en leden van de Tweede Kamer is sinds de publicatie op 28 juni door meer dan 3600 bezorgde ambtenaren van tal van ministeries, provincies, gemeenten en andere overheidsinstanties ondertekend. Onze boodschap: De klimaatcrisis is urgent en vraagt dringend om actie. De val van het kabinet mag geen reden zijn voor nóg meer vertraging. Onze onderstaande oproep aan alle partijen in de Tweede Kamer blijft daarom onverminderd staan.
Als bezorgde ambtenaren handelen we met onze oproep vanuit onze ambtseed: wij hebben het voorrecht om mee te werken aan beleid en uitvoering, maar ook de plicht om te waarschuwen als we zien dat beleid knelt en uitvoering uitblijft. In het geval van de klimaat- en ecologische crisis zien we dat er passend beleid wordt gemaakt, dat er goede afspraken zijn gemaakt en dat de wetenschap overduidelijk is over de urgentie, maar dat ondanks alles uitvoering achterblijft.
Haast met implementatie Natuurherstelwet
Op 12 juli is de Europese Natuurherstelwet aangenomen in het Europees Parlement. Met het aannemen van deze wet is onze oproep in de brandbrief aan het kabinet en de Tweede Kamer extra urgent geworden.
Wij roepen de leden van de Tweede Kamer op om het verzet tegen de Europese Natuurherstelwet nu te staken; de Natuurherstelwet als essentieel onderdeel van de totale aanpak van de klimaat- en ecologische crisis te erkennen; voor een goede uitvoering van de wet in Nederland zorg te dragen; desinformatie over de wet tegen te gaan en te weerleggen.
Schaf fossiele subsidies en belastingkortingen onmiddellijk af
We roepen ook op om per direct alle fossiele subsidies en belastingkortingen volledig af te schaffen. Dat is in lijn met alle sinds 2009 gemaakte afspraken door opeenvolgende kabinetten en een in 2018 aangenomen motie in de Tweede Kamer. Er is beloofd dat fossiele subsidies en belastingkortingen uiterlijk in 2020 zouden zijn afgeschaft. Die belofte is niet nagekomen. Daarmee is het één van de meest in het oog springende voorbeelden van de tegenstrijdigheden in de uitvoering van de aanpak van de klimaat- en ecologische crisis.
Vervolg
Begin september bieden wij onze brandbrief aan in Den Haag. Wij gaan er vanuit dat er snel een nationaal herstelplan gemaakt wordt zoals de Europese Natuurherstelwet dat van elk van de lidstaten vraagt; dat onze oproep zijn weerslag krijgt in de financiële en inhoudelijke plannen die op Prinsjesdag gepresenteerd worden; dat daarmee gehoor wordt gegeven aan de urgentie om de gevolgen van de klimaat- en ecologische crisis op rechtvaardige wijze te beperken; dat de rijksoverheid zich alsnog houdt aan de afspraken die opeenvolgende kabinetten zelf hebben gemaakt; dat de plannen die op Prinsjesdag gepresenteerd worden de wetenschap volgen. Want die is heel duidelijk: de tijd dringt, actie is nu nodig.
We verwachten van de leden van de Tweede Kamer dat ze tijdens de Algemene Beschouwingen indien nodig de plannen bijsturen, zodat deze in lijn zijn met onze oproep.
De inhoud van onze brandbrief komt deels overeen met eerdere oproepen van milieuorganisaties, decentrale overheden, het bedrijfsleven en netbeheerders: “Als er de komende tijd íets nodig is dan is dat maximale focus op dóen, uitvoeren.”
Wij verkennen vanuit de initiatiefgroep voor de brandbrief op dit moment passende vervolgacties, mocht er aan onze oproep geen gehoor worden gegeven.’
Piet Nusteleijn zegt
Hebben deze ambtenaren,…..meer dan 3600….tjonge…nog het percentage genoteerd?
Minister Jetten noemde het. Het was heel erg weinig , heel erg weinig. Een getalletje ver achter de komma.
Wanneer we onze miljarden belastinggeld overhevelen aan Blackrock cs. Wat levert dat dan op voor het klimaat?
Je kan niet zeggen dat minister Jetten het nooit heeft gezegd!
Dan moeten er toch nagedacht worden en daarna conclusies worden getrokken.
Joop Ha Hoek zegt
Wie gelooft tegenwoordig nog een minister die een afstand van 151 kilometer in Nederland aflegde per vliegtuig. Hij is inderdaad blijkbaar niet bezorgd over de komma’s…
Piet Nusteleijn zegt
De ambtenaren hebben deze minister geïnformeerd. Laten we aannemen dat het genoemde percentage conform de opgave is van deze ambtenaren. Dan moet toch de conclusie getrokken worden dat miljarden belasting geld, óns geld, overmaakt wordt naar Blackrock cs.
Joop Ha Hoek zegt
Ambtenaren informeerden voortdurend ministers, en dat deed ook het volk, de burgers. Luisteren is ook een vak.
Piet Nusteleijn zegt
Joop, deel je mijn conclusie?
Joop Ha Hoek zegt
Jazeker, tot het tegendeel bewezen wordt. We hebben niks aan aannames. Meten is weten. Wij kijken er van buitenaf tegen aan.