Sikyong Penpa Tsering, hoofd van de Tibetaanse regering in ballingschap, wil met gelijkgestemde organisaties een alliantie aangaan om de confrontatie aan te gaan met hun gemeenschappelijke tegenstander, China, meldde Central Tibetan Administration (CTA). Hij maakte de opmerkingen tijdens een driedaagse conferentie over China en de veranderende wereldorde in Dharamshala, India, waar ook de zetel van de Dalai Lama is gevestigd.
Tijdens de openingszitting op 8 juni gaven Sikyong Penpa Tsering en vertegenwoordigers van naties en etnische groepen die te maken hebben met het repressieve beleid en de repressieve programma’s van China hun visie op de interne politieke dynamiek van China ten opzichte van het zich ontwikkelende buitenlandse beleid.
In zijn toespraak benadrukte Sikyong Penpa Tsering de noodzaak om gezamenlijk alle inspanningen en middelen te bundelen in een periodieke beoordeling van de zich ontwikkelende situatie in China. Hij zei: ‘We moeten gezamenlijk alle inspanningen en middelen bundelen in de periodieke beoordeling van de zich ontwikkelende situatie in China en zijn benadering van mondiaal bestuur.’
Verder sprak hij zijn optimisme uit over de uitvoering van een actieplan tijdens de conferentie om de dreigingen van China aan te pakken. De vertegenwoordigers van Taiwan, Hong Kong, Binnen-Mongolië en Oeigoer waren het eens over de gemeenschappelijke noodzaak om een alliantie te vormen om de toenemende onderdrukking door China aan te pakken.
Asanga zegt
Vraag aan Tibet watchers:
Vergis ik mij, of is er een verharding van toon in vergelijking met het humanisme en de verzoening die de Dalai Lama voorheen vertolkte?
Sikyong Penpa Tsering rept in dit bericht overigens met geen woord over de onverdraagzaamheid en de autoritaire bestuursstijl van de huidige regering in zijn gastland India.