Half juni wordt in het Australische parlement nieuwe wetgeving geïntroduceerd die het in het openbaar tonen van nazisymbolen verbiedt. Overtreders van die wet kunnen tot een jaar gevangenisstraf krijgen.
Het wetsvoorstel verbiedt onder andere vlaggen, T-shirts, armbanden en andere symbolen die verband houden met de nazi’s, Adolf Hitler en de Schutzstaffel (SS). De publicatie van de symbolen op het internet wordt ook verboden. Het verbod geldt niet voor de Hitlergroet of het hakenkruis, een symbool dat een religieuze betekenis heeft in het hindoeïsme, boeddhisme en jainisme. Het verbieden van de Hitlergroet wordt aan wetgeving in deelgebieden van Australië overgelaten.
Experts hebben de voorgestelde nieuwe wetten verwelkomd. Zij zijn van mening dat nazisymbolen intimidatiewapens zijn en radicale groeperingen kunnen helpen om nieuwe leden te werven, vooral online. In april meldde de Australische inlichtingendienst dat racistische groeperingen extremistische symbolen gebruiken om zich beter te profileren.
Joodse groepen in Australië steunen de wetgeving ook. Ze benadrukken dat het publiekelijk tonen van nazisymbolen de overlevenden van de Holocaust heeft geschokt. Extreemrechtse activisten stonden onlangs op de trappen van het Victoriaanse parlementsgebouw en brachten de Hitlergroet. Analisten zeiden dat dit het bewijs was van een heropleving van de Australische blanke suprematistische beweging.