Wetenschappers en academici van Scientist Rebellion kondigen een wereldwijde actieweek aan die zondag 7 mei begint en in meer dan 25 landen zal plaatsvinden. Deze actieweek volgt een jaar na hun grote actieweek in april 2022, toen meer dan duizend bezorgde wetenschappers wereldwijd de straat opgingen en middels burgerlijke ongehoorzaamheid aandacht vroegen voor het klimaatprobleem.
De wetenschappers en academici handelen onder het motto “The Science is Clear”. In maart 2023 kwam het laatste IPCC-rapport voor dit decennium uit, maar de wereld blijft de alarmerende wetenschappelijke waarschuwingen negeren. De klimaateffecten nemen toe, maar regeringen blijven volgens SR de infrastructuur voor fossiele brandstoffen uitbreiden en doen tegelijkertijd de hoogdravende belofte dat de uitstoot in 2050 netto nul zal zijn, dat de doelen uit het Parijsakkoord behaald zullen worden.
De CO2-uitstoot van geplande en bestaande infrastructuur voor fossiele brandstoffen is echter drie keer zo groot als het resterende koolstofbudget dat nog uitgestoten kan worden om de opwarming van de aarde tot 1,5°C te beperken. Als wetenschappers en academici kunnen wij niet vanaf de zijlijn blijven toekijken hoe de wereld afstevent op een klimaatcatastrofe.
Dr. Marthe Wens, deskundige op het gebied van droogterisico’s aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, maakt zich grote zorgen over de toestand van het watersysteem in de wereld. “De opwarming van de aarde veroorzaakt snelle veranderingen in het watersysteem. Het is beangstigend om te zien dat ongezien extreem weer veel eerder voorkomt dan we hadden verwacht, en dat de gevolgen van deze rampen erger zijn dan we dachten.” Dr. Wens benadrukt de urgentie van doortastende klimaatmaatregelen, “elke fractie van een graad opwarming die we kunnen voorkomen, limiteert de door klimaatverandering veroorzaakte toename van overstromingen, stormen en droogte en hun rampzalige gevolgen.”
Als onderdeel van de wereldwijde actieweek organiseert Scientist Rebellion Nederland op zondag 7 mei opnieuw een Science and Music Climate March in samenwerking met leden van het orkest dat in maart bij de A12 blokkade speelde. De mars start om 13:30 op de Dam, gaat over de Nieuwmarkt en eindigt buiten bij NEMO. Onderweg zijn er toespraken van onder andere Prof. Han Dolman, directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en Dr. Miriam Meissner, expert op het gebied van post-groei economieën.
Op maandag en dinsdag organiseren lokale groepen van ten minste zes instellingen voor hoger onderwijs in Nederland campus-evenementen in het licht van de lancering van een petitie over verplicht onderwijs over de klimaat- en ecologische crisis voor alle studenten.
Ook zal er ergens die week een burgerlijke ongehoorzaamheid actie plaatsvinden om het volstrekt ontoereikende klimaatbeleid van de Nederlandse regering aan de kaak te stellen.
Er zijn geen niet-radicale opties meer over. Ofwel maken we, zoals het IPCC opmerkt, “fundamentele veranderingen in het functioneren van de samenleving, met inbegrip van veranderingen in onderliggende waarden, wereldbeelden, ideologieën, sociale structuren, politieke en economische systemen en machtsverhoudingen”, ofwel krijgen we te maken met een klimaatverandering die de samenleving fundamenteel negatief zal veranderen, met een toename in ongelijkheid (tussen zij die zich kunnen beschermen, en zij die die kans of capaciteit niet hebben) tot gevolg.
Het doorvoeren van deze fundamentele veranderingen daarentegen kan een mooiere, gezondere en rechtvaardigere wereld creëren voor huidige en toekomstige generaties.
“Klimaatbeleid hoeft de meerderheid niet te schaden. In tegendeel, uit recent onderzoek blijkt dat een snelle energietransitie miljarden Euro’s zou besparen. We zouden goedkopere energie hebben, schonere lucht, groenere steden en een betere openbare infrastructuur. Hoewel de rijkste mensen wat van hun overbodige luxe zullen moeten opgeven, kan de aanpak van de klimaatcrisis, als we het goed doen, een beter leven opleveren voor de overgrote meerderheid van de Nederlanders”, zegt Dr. Miriam Meissner, post-groei expert aan de Universiteit van Maastricht.