Morgen en woensdag wordt in Vigyan Bhawan, New Delhi, India, een internationale conferentie gehouden over ‘Gedeeld boeddhistisch erfgoed’, waarbij de nadruk ligt op India’s civiele band met de naties van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) in 2023.
Het evenement, een primeur in zijn soort, onder India’s leiding van de SCO, zal Centraal-Aziatische, Oost-Aziatische, Zuid-Aziatische en Arabische landen samenbrengen op een gemeenschappelijk platform om te discussiëren over ‘Gedeeld boeddhistisch erfgoed’.
De SCO-landen bestaan uit lidstaten, waarnemende staten en dialoogpartners, waaronder China, Rusland en Mongolië. Meer dan 15 wetenschappers en afgevaardigden van China’s Dunhuang Research Academy, Kirgizstan’s Institute of History, Archaeology and Ethnology, Russia’s State Museum of the History of Religion, Tadzjikistan’s National Museum of Antiquities, Belarusian State University en Myanmar’s International Theravada Buddhist Missionary University, etc. zullen onderzoekspapers over het onderwerp presenteren.
Het tweedaagse programma wordt georganiseerd door het ministerie van Cultuur, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Internationale Boeddhistische Confederatie, als subsidieorgaan van het ministerie van Cultuur. Ook een aantal Indiase boeddhistische geleerden zal aan het evenement deelnemen. De deelnemers krijgen ook de gelegenheid een aantal historische plaatsen in Delhi te bezichtigen.
Het doel van de conferentie is het herstellen van transculturele banden en het zoeken naar overeenkomsten, tussen boeddhistische kunst van Centraal-Azië, kunststijlen, archeologische vindplaatsen en oudheid in verschillende museumcollecties van de SCO-landen.
Het boeddhisme doorkruist tijd en ruimte. Zijn humanistische benadering drong door in kunst, architectuur, beeldhouwkunst en subtiele eigenschappen van de menselijke persoonlijkheid; het kwam tot uitdrukking in mededogen, co-existentie, duurzaam leven en persoonlijke groei.