In heel Thailand wordt gebeden voor het welzijn van prinses Bajrakitiyabha Narendira Debyavati (44), het oudste kind van koning Maha Vajiralongkorn, die ernstig ziek is nadat ze op 14 december in elkaar zakte. De prinses, bij het Thaise publiek beter bekend als prinses Ong-Bha, is een hooggeplaatst lid van de Thaise koninklijke familie, die aan de top van de machtshiërarchie van het land staat. Ze werd in het ziekenhuis opgenomen nadat ze het bewustzijn verloor, haar toestand lijkt nu stabiel. Ze kampt met hartproblemen.
De prinses zakte in elkaar tijdens een massale boeddhistische novice monnik wijdingsceremonie in de Sukanthawat tempel in Samut Prakan, Thailand. Artsen hebben haar medicijnen gegeven om de functies van haar hart, longen en nieren in stand te houden. De autoriteiten hebben gewaarschuwd om niet te speculeren over haar toestand. In een koninkrijk waar de monarchie door velen wordt vereerd en beschermd door een strenge ‘lèse-majeste-wet’ – die het een misdaad maakt de monarchie te belasteren, te beledigen of te bedreigen – kunnen geruchten gevaarlijk zijn.
De prinses is een van de drie kinderen van koning Vajiralongkorn die formele titels hebben, waardoor zij onder het erfrecht van het paleis van 1924 valt – hoewel er formeel geen erfgenaam is aangewezen. Een gevoel van verdriet heeft zich verspreid onder royalistische Thais die prinses Ong-Bha lang hebben geprezen om haar openbare werk en haar nuchtere imago, waaronder een rol als openbare aanklager in enkele geruchtmakende Thaise strafzaken.
In 2012 vertegenwoordigde zij Thailand bij de Commissie voor misdaadpreventie en strafrecht van de Verenigde Naties (CCPCJ), waar zij in Europa diende alvorens naar Thailand terug te keren als provinciaal officier van justitie. Daar heeft zij zich geprofileerd als voorvechtster van vrouwelijke gedetineerden. Haar vader maakte haar in 2021 chef-staf van de lijfwacht van de koning, wat wijst op haar centrale rol in de paleisstructuren.
De Thaise monarchie heeft haar critici, met name onder de jonge pro-democratische beweging die het paleis beschuldigen van een pact met het leger – dat elitebelangen dient – in plaats van het volk. De protesten tegen de door het leger gesteunde regering van premier Prayuth Chan-ocha in 2020 gingen gepaard met zeldzame openlijke kritiek op de monarchie. In reactie daarop zijn 225 mensen aangeklaagd – onder wie tieners van 14 jaar oud ten tijde van hun vermeende overtreding van de wet op de lèse-majeste, aldus de groep Thai Lawyers for Human Rights. Op die overtreding staat een gevangenisstraf van 3 tot 15 jaar per beschuldiging van belediging van de koninklijke familie.