Autoriteiten in India hebben toegezegd boeddhistische heiligdommen te beschermen en wil daarmee voorkomen dat verdere aanslagen zullen worden gepleegd. Op zeven juli explodeerden negen bommen in en in de omgeving van de tempel in Bodh Gaya, de plek waar de Boeddha de verlichting bereikte. India wil met die toezegging ook boeddhistische buurlanden geruststellen. De regering staat al onder druk van mensenrechtenorganisaties omdat de invloed van China op het huisvesten van de Tibetaanse gemeenschap in ballingschap steeds meer zou toenemen.
Birma is van mening dat mogelijk islamitische militanten de aanslagen hebben gepleegd, uit wraak voor geweld tegen Rohingya moslims in Birma door groepen boeddhisten. Spanningen tussen de twee religieuze groepen laaiden vorig en dit jaar op in heel Oost-India, Birma en Bangladesh. Bij aanvallen van Birmese boeddhisten op dorpen van Rohingya-moslims vielen in juni vorig jaar 78 doden. Ongeveer 80.000 mensen raakten dakloos en werden verdreven uit hun dorpen. Het geweld verspreidde zich naar naburige regio’s en leidde tot een uittocht van honderdduizenden Assamese werknemers in Bangalore en Mumbai die vreesden voor aanvallen door moslims.
De aanval op de tempel in Bodh Gaya is nog door geen enkele partij opgeëist. Analisten hebben daar geen verklaring voor. De bommen ontploften in de vroege ochtenduren, waarschijnlijk met het doel zo weinig mogelijks slachtoffers te maken. De analisten menen dat de aanslagen bedoeld kunnen zijn als een waarschuwing voor India, om druk uit te oefenen op de Birmese regering om de moslimminderheid in dat land meer bescherming te bieden.
Birmese veiligheidsdiensten hadden al gewaarschuwd voor aanslagen door groepen radicale moslims, maar hadden niet verwacht dat zij buiten Birma zouden toeslaan. Vorige week gooide de Birmese monnik Bhiku Wirathu, door critici ook wel de ‘boeddhistische Bin Laden’ genoemd, olie op het uur door te verkondigen dat islamitische militanten bezig zijn met het voorbereiden van een terroristische aanval.
De Indiase regering zal de uitslag van het onderzoek met de Birmese regering delen. Veel Birmese pelgrims komen jaarlijks naar Bodh Gaya. ‘Overal waar in India boeddhisten komen kunnen ze verzekerd zijn van hun veiligheid. Wij hebben belangrijke conclusies getrokken uit de gebeurtenissen op zeven juli’, zegt een woordvoerder. De beveiliging bij tempels en boeddhistische tempels en monumenten is in heel India is opgevoerd.
De boeddhisten in India vormen een zeer kleine minderheid. Maar hun religie heeft in dat land een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het land. Veel nationale symbolen zijn boeddhistisch en het boeddhistisch erfgoed is in grote delen van India waarneembaar.
Bron buitenlandse persbureaus.