Twee Belgische klimaatactivisten van de actiegroep Just Stop Oil zijn gisteren door de snelrechter in Den Haag wegens het vastplakken van het hoofd aan het schilderij Het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer in het Mauritshuis in Den Haag en het filmen daarvan veroordeeld tot twee maanden cel, waarvan een voorwaardelijk. Ze moeten de straf direct uitzitten vanwege de kans op herhaling. Een van de activisten, Wouter Mouton, gaat in hoger beroep tegen het vonnis. Hij vindt de straf te hoog en moest ook direct de gevangenis in met consequenties voor hem en zijn omgeving.
Wouter Mouton (45) plakte vorige week donderdag zijn hoofd vast aan het glas voor het schilderij. Pieter G.(42) filmde de actie. Het OM had vier maanden cel geëist tegen de mannen, waarvan twee voorwaardelijk. Het wereldberoemde werk van Johannes Vermeer uit de zeventiende eeuw was vorige week het doelwit van de klimaatactie, gericht tegen het gebruik van fossiele brandstoffen. Het doek zelf werd niet beschadigd, de lijst en de achterplaat wel. Een derde verdachte, David S., die de rode substantie over Mouton gooide en zijn hand vastlijmde aan de achterplaat, staat morgen voor de politierechter terecht. Hij ging niet akkoord met een supersnelrechtzitting. Het OM rekende het de mannen aan dat de actie verkeerd had kunnen aflopen. Dat het glas was gebroken of dat andere bezoekers in paniek raken en beginnen te duwen en trekken.
Mouton verklaarde tegenover de rechter dat hij de volledige verantwoordelijkheid neemt voor de actie. Hij wist naar eigen zeggen dat hij het schilderij zelf niet zou beschadigen, omdat hij eerst goed had bekeken of het glas het hele schilderij bedekte. Pieter G., ontkende iets te hebben geweten van de plannen. Hij noemt zichzelf een journalist die de actie van de twee wilde filmen.
De rechtbank achtte vernieling bewezen. ‘Het kan zo zijn dat u zo min mogelijk schade probeerde te veroorzaken, maar door de wijze van uw handelen heeft u een kans aanvaard dat het schilderij beschadigd kon raken.’ De rechter ging ook niet mee met het verhaal van G.: ‘Dat u niet wist wat er ging gebeuren, gaat er bij mij niet in’.
Verder nam de rechter in haar uitspraak mee dat de actie veel teweeg heeft gebracht. ‘Het was voor veel mensen in Nederland een schokkende actie. Iedereen kan zich iets voorstellen bij de kwetsbaarheid van zo’n schilderij en het feit dat het mogelijk verloren had kunnen gaan als het verkeerd was gelopen.’ Wel liet de rechter meewegen dat ze met haar straf niet elk initiatief tot demonstreren wilde ontmoedigen. De actiegroep Extinction Rebellion had voorafgaand aan de rechtszaak aangegeven solidair te zijn met de activisten. Meerdere aanhangers kwamen vanmiddag naar de rechtbank om daar voor de deur te demonstreren en de zitting bij te wonen.
François la Poutré zegt
Ik moet 2 maanden de cel in, waarvan 1 voorwaardelijk. Ik reed om 2 uur ’s nachts 105 waar 100 is toegestaan. Ik wist dat de snelweg op dat uur van de nacht vrijwel verlaten was, maar de rechter vond dat niet relevant. “Het kan zo zijn dat u niemand aan wilde rijden, maar door de wijze van uw handelen heeft u de kans aanvaard dat u iemand dood zou rijden. Iedereen kan zich iets voorstellen bij de kwetsbaarheid van een voetganger en het feit dat die mogelijk het leven had verloren als het verkeerd was gelopen.”