Op 26 oktober behandelt de Amsterdamse gemeenteraad een motie tot verkenning van de financiële mogelijkheden om de Lutkemeerpolder op te kopen om er een voedselpark te ontwikkelen. Voor het eerst wordt het plan van Voedselpark Amsterdam in de gemeenteraad besproken.
Het verzoek om een financiële verkenning, komt vanuit stadsdeelcommissie Nieuw-West en is geagendeerd door SP-raadslid Remine Alberts. ‘Waarom doorgaan met de verdozing van de Lutkemeerpolder als hier de perfecte locatie voor een voedselpark is?’, aldus Alberts.
Het is de eerste keer dat de gemeenteraad zich buigt over Voedselpark Amsterdam. Hiermee geeft de raad een krachtig signaal af tegen het bestaande plan om op vruchtbare grond distributiecentra te bouwen.
Voedselpark versus distributieterrein
Voedselpark Amsterdam is het groene alternatief voor een nog te ontwikkelen bedrijventerrein in de Lutkemeer. Amsterdam zet in het coalitieakkoord in op bescherming en behoud van bestaand groen, evenals op betaalbaar, gezond en duurzaam voedsel voor bewoners via korte voedselketens. Deze ambities zijn alleen haalbaar als er ook voldoende grond is. In de Lutkemeerpolder is dit het geval.
Nog niet te laat
Vorig jaar trok supermarktconcern Ahold de stekker uit de plannen voor een distributiecentrum in de Lutkemeerpolder. ‘Wij hopen dat ook andere geïnteresseerde bedrijven hun keuze voor de Lutkemeer heroverwegen. Distributiecentra kunnen namelijk op veel andere plekken ontwikkeld worden maar een Voedselpark kan alleen hier op de laatste, biologische landbouwgrond van Amsterdam’, zegt Natasha Hulst, woordvoerder van Voedselpark Amsterdam. Tegen de zogenaamde verdozing van Nederland sprak een meerderheid in de Tweede kamer zich in september al uit.
Publieke steun
Gemeente hoeft zeker niet alleen de kosten te dragen voor een Voedselpark. De publieke steun voor het initiatief groeit met de dag. Naast donaties van ruim 4500 Amsterdammers heeft burgercoöperatie Land van Ons zich aangesloten bij de campagne. Dit laat zien dat er financiële draagkracht aanwezig is om Voedselpark te realiseren.
De volgende stap is eerst een positieve uitkomst van het financieel haalbaarheidsonderzoek, waarmee een wijziging van het bestemmingsplan kan worden gerealiseerd en Voedselpark Amsterdam weer een stap dichterbij komt. Als de gemeente alleen al de intentie uitspreekt om gezamenlijk te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn dan zal ook de bereidheid van Amsterdammers, fondsen en investeerders om het mogelijk te maken een vlucht nemen.
Voedselpark is een initiatief van Stichting Grond van Bestaan, Bodem Anders, Toekomstboeren en Behoud Lutkemeer. Een groeiende groep personen en organisaties die graag een omslag in denken en handelen ziet. Die stad en platteland willen verbinden, die stimuleren van gezond lokaal voedsel zien als belangrijk op vele vlakken. Van belang voor klimaat, wateropvang, betrekken van de jeugd bij voedsel, verbinding van culturen tot de hoognodige stimulans voor de biodiversiteit. Ruim 8000 mensen tekenden de oproep de Lutkemeer opnieuw te bestemmen tot landbouwgrond. Door zo’n 4500 donateurs is er al ruim 465.000 euro bijeengebracht voor de financiering van het project.