Op vrijdag 28 oktober wordt in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een gedenksteen onthuld voor de schrijver Dirck Volckertszoon Coornhert (1522-1590). Boris Dittrich, oud-rechter, senator en schrijver zal een lofrede houden. Wim Cerutti, voorzitter van de Coornhert Stichting Haarlem, zal ook spreken. Leerlingen van het Coornhert Lyceum Haarlem assisteren bij de ceremonie. De schrijverssteen is een van de activiteiten waarmee dit jaar wordt gevierd dat Coornhert 500 jaar geleden werd geboren.
Het ontwerp is van de hand van de eerder dit jaar overleden en internationaal geroemde typograaf en letterontwerper Gerrit Noordzij (1931-2022). De Nieuwe Kerk vroeg hem in januari het ontwerp te maken.
Het geboortehuis van Coornhert stond in de Warmoesstraat vlakbij de Dam. Amsterdam is in 1522 nog een katholieke stad. De Tachtigjarige Oorlog moest nog beginnen en van de grachtengordel was nog geen sprake. De jonge Coornhert heeft vele talenten. Hij speelt fluit en klavecimbel, is goed in debatteren, schrijft gedichten en munt uit in schermen en zwemmen. Als beroep kiest hij echter voor prentmaker. Naam zal hij vooral maken als onvermoeibaar strijder voor tolerantie, vrijheid (van meningsuiting, drukpers en godsdienst) en rechtvaardigheid.
Hij behoort tot de vriendenkring van Willem van Oranje en zijn naam valt als auteur van het Wilhelmus. Of dat waar is, zullen we waarschijnlijk nooit weten, maar vast staat dat zijn geschriften en gedachten een hoogtepunt zijn in de strijd tegen intolerantie. Eeuwen later inspireert hij nog steeds. In 1972 werd zijn naam verbonden aan de vereniging die streefde voor strafrechthervorming, de Coornhert-Liga.
Tal van bekende, maar ook minder bekende, schrijvers zijn in de kerk begraven of worden herdacht met een gedenksteen. Grote namen zijn Joost van den Vondel, P.C. Hooft, Hella S. Haasse, Johan Huizinga en W.F. Hermans. Koning Willem-Alexander onthulde in 2020 de gedenksteen voor Multatuli.
Iedere steen heeft een geheel eigen ontwerp. Henk Welling verzorgde postuum de uitvoering van de Coornhert-steen. Berry Slok tekende voor de begeleiding.