Tibetaanse vrouwen in Tibet maken een aanzienlijk deel uit van de politieke gevangenen die zijn gearresteerd voor verschillende misdrijven, waaronder deelname aan een demonstratie tegen de communistische ideologie van Xi Jinping.
Begin juli van dit jaar berichtte de mensenrechtenorganisatie ‘Tibet-Watch’, over het geval van een Tibetaanse vrouw, Norzin Wangmo, die van het ene ziekenhuis naar het andere werd gestuurd in de Chinese provincie Qinghai. Zij behoort tot de Chigril-gemeente van de Tibetaanse autonome prefectuur Yushu in Qinghai en werd ervan beschuldigd informatie te hebben gedeeld met Tibetanen in ballingschap over een Tibetaanse nomade genaamd Tenzin Sherab, die zichzelf in 2013 in brand had gestoken, en kreeg drie jaar gevangenisstraf voor deze daad van ‘verraad’. Ze bleek in een kritieke ernstige toestand te verkeren als gevolg van ernstige verwondingen die het Chinese Public Security Bureau (PSB) tijdens haar arrestatie sinds 2020 had toegebracht.
Vrijgelaten
In mei van dit jaar werd zij door de Chinese gevangenisautoriteiten vrijgelaten, veel eerder dan het verstrijken van haar straf, omdat haar gezondheid en haar toestand te slecht waren om te herstellen van medische behandeling. Twee Tibetaanse zusters, Youdon en Zumkar, uit het dorp Tsarang werden gearresteerd, gemarteld en vastgehouden na het vieren van de verjaardag van de Dalai Lama op 6 juli.
In China is het volgens critici gebruikelijk gevangenen te martelen, vooral degenen die schuldig zijn bevonden aan politieke misdrijven, en hen vrij te laten voordat zij in de gevangenis overlijden. In het door China bezette Tibet zijn veel politieke gevangenen, onder wie vrouwen, gearresteerd wegens politieke misdrijven, zoals het deelnemen aan een demonstratie tegen het Chinese bewind, het in bezit hebben van een foto van de Dalai Lama of zelfs het tonen van afkeer van de Chinese communistische autoriteiten die Tibetaanse kinderen komen halen om ze op te nemen in residentiële scholen.
Hongerstaking
Eerder in april hadden zes mensenrechtendeskundigen van de VN in Genève een gezamenlijke verklaring afgelegd waarin zij er bij China op aandrongen verantwoording af te leggen voor de arrestatie, detentie en verdwijning van drie Tibetanen, onder wie een vrouwelijke lerares Rinchen Kyi. Zij werd in augustus 2021 gearresteerd op beschuldiging van ‘aanzetten tot separatisme’ nadat zij een hongerstaking had gehouden om te protesteren tegen de gedwongen sluiting van de Sengdruk Taktse Middle School, een particulier beheerde Tibetaanse culturele instelling, in Darlag, waar zij les gaf.
Bovendien gebruiken de Chinese autoriteiten in Tibet tactieken om Tibetanen tegen elkaar op te zetten door angst en wantrouwen te zaaien onder families, vrienden en buren. Deskundigen uit Italië, Taiwan en India uitten hun diepe bezorgdheid over de politisering van het huwelijk door de Chinese autoriteiten in Tibet, die huwelijken tussen mannelijke Han-kolonisten en plaatselijke Tibetaanse vrouwen sponsoren, en dergelijke Chinese praktijken in Tibet ‘culturele genocide’ genoemd.