Afgelopen vrijdag werd in Nijmegen de 26ste Burgemeester Ien Dales Prijs uitgereikt aan Saïda Aoulad Baktit, de eerste islamitisch geestelijk verzorger in het RadboudUMC. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp hield – onder grote publieke belangstelling – in de Raadzaal van het stadhuis de 25e Burgemeester Dales Lezing.
Saïda Aoulad Baktit ooit begonnen als schoonmaakster, vindt haar roeping als eerste islamitisch geestelijk verzorger in het RadboudUMC. Maar volgens Vera Bergkamp is ze veel meer. ‘Ze verbindt culturen. Ik merk in mijn dagelijks werk, dat onbegrip over een andere cultuur ook leidt tot verschillen in behandeling. Begrip voor en kennis van die andere cultuur wil ik verbeteren. Daarmee verrijk je de zorg en kun je nog beter aan mensen van alle culturen zorg verlenen. In essentie gaat het echter niet eens om je komaf, maar vooral om de wil om te luisteren en open te staan voor elkaar.’
Over Saïda verscheen vorig jaar een biografie: ‘Saïda, van schoonmaakster tot islamitisch geestelijk verzorger’. In het boek komen ook onderwerpen als integratie in Nederlandse cultuur en de positie van de vrouw in de islam aan de orde. Een inspiratie voor de emancipatie van mensen uit niet-westerse culturen in Nederland.
Als kind van vijf jaar verlaat Saïda het Marokkaanse Tanger om met haar familie in Nijmegen een nieuw bestaan op te bouwen. Als jonge moeder vindt ze als schoonmaakster werk op het RadboudUMC. De bijzondere wereld van het ziekenhuis vergroot haar horizon. Naast het schoonmaken geven de korte gesprekken met patiënten Saïda veel voldoening. Ze is dan de enige schoonmaakster die Arabisch spreekt. Haar talent om te bemiddelen tussen allochtone patiënten en de medische zorg valt snel op. Saïda komt als geroepen om de dan nog onbekende wereld van de allochtone patiënt voor het ziekenhuispersoneel te ontsluiten.
In 2006 wordt Saïda als eerste zorgconsulent allochtone patiënten verbonden aan de Dienst Geestelijke Verzorging en Pastoraat (DGVP) van het RadboudUMC. Een unieke pioniersfunctie die Saïda met veel enthousiasme invult. In haar baanbrekende werk vraagt ze aandacht voor de specifieke rituelen en gedachten van de moslims omtrent ziekte, dood en palliatieve zorg. Sinds 2014 bekleedt Saïda als eerste vrouw de functie van islamitisch geestelijk verzorger in het RadboudUMC.
Saïda is een veelgevraagd spreekster op congressen en symposia. Ze is actief binnen de moslimgemeenschap. Als eerste vrouw heeft Saïda plaatsgenomen in de commissie Moskeebesturen Nijmegen en is ze gevraagd als afgevaardigde naar de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland. Saïda was betrokken bij verschillende vredesinitiatieven en is vertrouwenspersoon radicalisering in Nijmegen.