Een rechtbank in de door de militaire junta geregeerde Birma heeft gisteren de afgezette staatsraad en leider van een burgerregering Aung San Suu Kyi schuldig bevonden aan corruptie en haar veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. De rechtszaken tegen haar vinden achter gesloten deuren plaats.
De zaak was de eerste van een aantal beschuldigingen van corruptie tegen de inmiddels omstreden Nobelprijswinnares, waarop een maximumstraf van 15 jaar gevangenis staat. Het uitspreken van het vonnis werd bekend gemaakt door een bron die niet bekend wil worden.
Suu Kyi is eerder al veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens opruiing tegen het leger, overtreding van de coronaregels en overtreding van een telecommunicatiewet en is onder huisarrest geplaatst. Journalisten mogen de speciale rechtszittingen niet bijwonen en de advocaten van Suu Kyi mogen niet met de media spreken. De veroordelingen komen neer op een levenslange gevangenisstraf vanwege de gevorderde leeftijd van de staatsraad.
De afgezette staatsraad, die het eerder voor de Birmese legerleiding opnam voor een tegen de junta aangespannen zaak voor het Internationale Strafhof in Den Haag, waarin de junta van genocide werd beschuldigd op de Rohingya moslims in Birma, staat ook terecht voor het schenden van de wet op de officiële geheimen, waar ze samen met de gedetineerde Australische academicus Sean Turnell van wordt beschuldigd.