De politierechter in Utrecht heeft gisteren 14 pensioendeelnemers en andere bezorgde burgers die op 10 november vorig jaar een demonstratie hielden in de lobby van pensioenfonds PFZW in Zeist, ontslagen van alle rechtsvervolging.
De sit-in vond plaats vanwege de 4,2 miljard aan investeringen in de fossiele sector die PFZW, ondanks de escalerende klimaatcrisis, nog steeds doet. De demonstranten van Extinction Rebellion en Christian Climate Action hadden bij hun vreedzame actie laten weten niet te zullen vertrekken voordat PFZW zou aangeven uit fossiel te stappen, maar werden gearresteerd. XR: ‘‘In plaats van ons te laten arresteren en ons vreedzame protest de kop in te drukken, kan PFZW beter tot handelen overgaan en doen wat nodig is in deze klimaatcrisis: stoppen met fossiele brandstoffen.‘
Tijdens de zitting hebben alle verdachten een persoonlijke verklaring afgelegd, waarin ze toelichting gaven over hun motieven. ‘Mijn pensioenfonds verwoest een leefbare toekomst. Ik verwoest ongewild mee. Dit verscheurt me,’ sprak predikant Rozemarijn van ’t Einde van Christian Climate Action. Ook uitten verdachten hun zorgen uit over de rechtsorde: ‘Het op het matje roepen van vreedzame klimaatactivisten is alsof je het brandalarm de schuld geeft van de fik in de keuken. Het zou goed zijn als PFZW zich gaat bezighouden met de brand in hun keuken in plaats van met de mensen die alarm slaan,‘ bracht Cathelijn Schilder van Extinction Rebellion in.
Advocaat Willem Jebbink benadrukte bij de rechter dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) het recht op vreedzame demonstratie beschermt, zolang er maar niet sprake is van ernstige ordeverstoring of ‘laakbaar’ gedrag. Jebbink: ‘Daarvan was hier in de verste verte geen sprake. Zo deelde PFZW tijdens de sit-in zelfs koffie uit aan de demonstranten. Hen na verwijdering dan arresteren, in een politiecel zetten en strafrechtelijk vervolging is een democratische samenleving onwaardig. Daardoor hadden mijn cliënten hun straf al gehad.’ De rechter volgde dit standpunt en ontsloeg de demonstranten van vervolging. Het OM heeft twee weken om in beroep te gaan.
Terwijl het grootste pensioenfonds van Nederland ABP vorig jaar besloot tot het terugtrekken van alle investeringen uit de fossiele industrie, is tot op heden nog onduidelijk of PFZW ook deze stap gaat zetten. Er kunnen geen nieuwe fossiele projecten meer gestart worden als we het Parijs-akkoord in het zicht willen houden. De verwachting bij de demonstranten is daarom dat er ook in de toekomst vreedzame acties nodig blijven om het PFZW te stimuleren tot een duurzamer investeringsbeleid. Deze week startte een protest-estafette waarin allerlei maatschappelijke organisaties PFZW oproepen niet meer in fossiel te beleggen.
Christian Climate Action is een gemeenschap van christenen die elkaar steunen bij geweldloze directe actie en openbare getuigenissen rondom de klimaat- en ecologische crisis. Extinction Rebellion is een burgerbeweging die wil dat Nederland op een rechtvaardige manier overgaat naar netto nul uitstoot van broeikasgas in 2025. Daartoe gebruikt deze beweging vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheidsacties zoals wegblokkades en bezettingen.